6 november 2014

Algemene Beschouwingen begroting 2015

Gemeenteraad 6-11-2014

Voorzitter, leden van de raad, leden van het college en belangstellenden, het valt voor mij niet mee om stil te zijn of te zitten. Het is een natuurlijke afwijking zeg maar. Toch lukt het soms wel.

Op één van de mooie zaterdagen in oktober was ik buiten in de tuin aan het werk. Kinderen weg, u kent het wellicht. Op dat moment schoot mij te binnen welk thema ik aan deze beschouwingen mee wil geven: Rust.

Voorzitter, rust geeft ruimte voor reflectie. Voor terugblikken en vooruitkijken. Voor uitrusten en kracht opdoen voor het werk wat komt. Zo willen we ook vandaag, als SGP, onze beschouwingen vormgeven.

De verkiezingen en de hectische tijd die dit voor partijen meebrengt, liggen achter ons. Voor Zaltbommelse begrippen weer een politieke aardverschuiving. Geheel gelijk aan de landelijke trend een lokale partij die zich de grootste mag noemen. Ondanks verschuivingen kon het zittende college op een meerderheid rekenen. Dit en andere redenen leidden ertoe dat de SGP geen bijdrage levert aan het dagelijks bestuur van onze gemeente. Toch was er al snel sprake van rust daarover binnen onze fractie. We zijn de meest ervaren oppositiepartij van de gemeente Zaltbommel in zijn huidige omvang. We gaan door waar we gebleven zijn. Het bedrijven van Bijbels genormeerde politiek. Vanuit de vaste overtuiging dat dit de enige manier is om een juiste koers uit te zetten voor onze gemeente.

Voorzitter, wat is een beter voorbeeld van rust dan de Zondagsrust. Een dag van afzondering, door God ingesteld. Tot eer van Hem, maar ook tot nut van mensen. Wij geloven er heilig in dat rust op zondag ten goede komt van iedereen. We lopen niet vooruit op het debat over de winkeltijdenwet wat voor volgende week gepland staat. Maar de inzet van veel fracties tijdens de carrousel stelt ons niet zo gerust. De zondag wordt van rustdag, een dag van commercie. Een verkeerde ontwikkeling, zo vindt de SGP.

Vrijetijdseconomie

De afgelopen decennia is de besteedbare vrije tijd gegroeid. Dit heeft geleid tot een groei van recreatie en toerisme. Ook in onze gemeente. De gemeenteraad heeft uitgesproken om dit te gaan gebruiken. Een actieplan vrijetijdseconomie moet daar richting aan gaan geven. En nee, voorzitter, we doen het uitgebreide debat van afgelopen maand niet nog eens over. Voor andere partijen is vrijetijdseconomie een belangrijk speerpunt. Voor de SGP blijven de overige sectoren van groter belang. Als het aan de SGP ligt, richten we ons als gemeente op vormen van vrije tijdseconomie die als rustig te boek staan. Geen extra geluidsoverlast, maar wellicht stilte beleving. Geen extra drukte door grote evenementen, maar een goed gespreide stroom van bezoekers.

Handhaving bij overlast

Voorzitter, we hebben in onze gemeente mensen die problemen ervaren door verkeersoverlast, overlast door laagvliegende vliegtuigen, stankoverlast en nog veel meer. Er is echter in onze gemeente een groep mensen die last heeft van iets anders. Daar horen we niet zoveel over. Het gaat hier om geluidsoverlast door evenementen. Uit de groei van het aantal klachten die ons bereiken, lijkt deze groep groeiende. Daarbij gaat het om mensen die zich ergeren aan met name de geluidsoverlast van muziek tijdens deze evenementen. Persoonlijk kan ik onderschrijven dat ritmisch gebonk van muziek soms tot ver na middernacht een grote ergernis is. Eerder dit jaar heeft de SGP vragen gesteld aan het college hierover. Voorzitter, dank voor de heldere beantwoording.

Deze beantwoording roept echter ook politieke vervolgvragen op. Voor ons zijn deze belangrijk genoeg om ze hier te stellen:

  1. Het college stelt in de beantwoording van de vragen dat van omwonenden wordt gevraagd dat zij ‘begrip hebben voor overlast’. Dit vindt de SGP de wereld op zijn kop. Iets is volgens de regels of het is niet zo. De vraag is: waarom wil het college inzetten op begrip en zich niet houden aan wat is vastgelegd in het evenementenbeleid?
  2. Bij zgn. ‘inbreidlokaties’ of IPW verzoeken is het gebruikelijk actief omwonenden om een mening te vragen. Is het college bereid dezelfde werkwijze te hanteren als het gaat om de vergunningsaanvragen voor evenementen, waarbij versterkte muziek ten gehore wordt gebracht?

Buiten onze vragen om, komen we met een amendement om handhaving rondom geluidsoverlast bij evenementen uit te breiden.

Duidelijkheid nodig over de Brakelse dijk

Voorzitter, rust rondom de dijkverlegging in Brakel. Dat is iets waar bewoners om vragen. Wat de SGP betreft, kan die er komen. Er is een uitgewerkt alternatief plan waarbij deze dijkverlegging niet nodig is. Dit lijkt een haalbare kaart te zijn. We vertrouwen er op dat het college er alles aan blijft doen om de dijkverlegging te voorkomen. De ervaring leert dat besluitvorming in dit soort trajecten niet zo snel werkt. Bewoners hebben echter wel de behoefte om op korte termijn in rustiger ‘vaarwater’ terecht te komen. Gelukkig hebben we het college aan onze kant. Een fonds moet op korte termijn rust brengen. Eén vraag:

  1. Wanneer kunnen we de eindrapportage van het aangekondigde onderzoek naar de alternatieven verwachten?

Voorzitter, zoals licht zijn bestaansrecht ontleent aan donker, zijn rust en werk met elkaar verbonden. Wij willen van Zaltbommel geen stiltegebied maken. Onze gemeente wordt gekenmerkt door mensen die over het algemeen hard werken en dat wil de SGP graag zo houden. Eén rustdag wordt gevolgd door zes dagen om te werken.

Glasvezel

Economische bedrijvigheid, voorzitter, is gebonden aan een goede infrastructuur. Dit is een eeuwenoude wetmatigheid. Zaltbommel dankt zijn ontstaan aan de destijds gunstige ligging aan de Waal. Een zandplaat in genoemde rivier maakte een einde aan een bloeiperiode. Dat maakt voor ons heel duidelijk dat onderhoud aan vervoersaders belangrijk is. De SGP vindt het nog steeds één van de voornaamste kerntaken van onze gemeente om te zorgen voor een goede bereikbaarheid. Als randvoorwaarden zoals goed onderhouden en veilige wegen, parkeerplaatsen enz. op orde zijn, ontstaat bedrijvigheid vaak vanzelf.

Deze eeuw is bereikbaarheid van gebieden via digitale snelwegen minstens zo belangrijk geworden. Het voordeel is dat drempels, rotondes, bloembakken, snelheidsmaniakken en vermeende overlast door vrachtverkeer daar geen rol spelen. Filevorming ligt wel op de loer en is niet beperkt tot een ochtend- en avondspits. De oplossing daarvoor is de uitrol van glasvezelverbindingen. Wij ondersteunen de actie van het college om te komen tot een compleet ‘verglaasde’ gemeente Zaltbommel. Maar, voorzitter, de vraag is: wanneer krijgen onze bedrijven en inwoners daadwerkelijk het licht in hun meterkast?

Herstructurering tuinbouw

Als we het hebben over bedrijvigheid in onze gemeente, kunnen we de tuinbouw niet vergeten. Opnieuw wordt geprobeerd met een inpassingsplan de tuinbouw in onze gemeente toekomst bestendig te maken. Voorzitter, u kent de visie van de SGP: dat er een herstructurering komt is het belangrijkst, wie dat doet is dan van ondergeschikt belang. Voorop moet staan dat er toekomst is voor onze tuinders en dat onze andere inwoners daar minder hinder door ondervinden.

Kleinschalige bedrijvigheid

De arbeidsmarkt is volop in beweging. Het is een feitelijke constatering dat veel dienstverbanden worden omgezet in flexibele banen. Daarbij worden combinaties van uitzendwerk en ZZP dienstverlening toegepast. Dat vraagt ook van onze gemeente om een beleidswijziging. Onze oproep is om kleinschalige bedrijvigheid aan huis mogelijk te maken.

Visie Binnenstad

Voorzitter, in 2008 is de visie Binnenstad Zaltbommel vastgesteld. Dat is zes jaar geleden. Een doorwrocht document, dat rekening hield met visies en belangen van verschillende personen en geledingen. In de voorjaarsnota werden we voorbereid op een nieuwe visie. Ook de begroting rept van de aankomende bestuursopdracht. Wat de SGP betreft, weggegooid geld. De vorige visie Binnenstad Zaltbommel is vastgesteld, maar nooit uitgevoerd. De slordige kleine 8 ton in euro ’s om het uit te voeren was er niet en is er nooit gekomen.

De vraag aan het college is: Waarom zouden we opnieuw een visie opstellen als we niet eens geld hebben om de huidige uit te voeren?

Ons advies is voorlopig: bespaar de moeite en besteed dit geld beter. We zullen daarom een amendement indienen om de kosten van een nieuwe visie binnenstad uit de begroting te halen.

Samenwerking met Maasdriel

Tijdens de algemene beschouwingen van vorig jaar, stond samenwerking prominent op de agenda. Het lijkt erop dat het onderwerp naar de achtergrond is geschoven. Wat de SGP betreft zijn we in dat jaar niet van mening veranderd. Samenwerken gaat om resultaat. Dat resultaat kan enerzijds efficiency zijn, oftewel: het kost minder. Aan de andere kant, kan het ook effectiviteit zijn: het wordt beter. Herindeling voldoet niet aan deze criteria en is daarom geen optie. Wat ons betreft wordt het tijd om de woorden in daden om te zetten. Laten we samen met Maasdriel een aantal concrete acties samen op gaan pakken. Leidraad moet dan zijn, dat niet het vele goed is, maar het goede veel. Beter een beperkt aantal succesvolle samenwerkingen dan heel veel willen zonder resultaat.

Decentralisaties

Voorzitter, de afgelopen maanden hebben we veel ‘ellende’ gehoord over decentralisaties. De angst dat het fout gaat op 1 januari heerst alom. Een zoekactie op ‘decentralisatie jeugdzorg’ wordt door een bekende zoekmachine automatisch aangevuld met ‘bezuiniging’ en ‘nadelen’. Ik heb toch de behoefte om namens de SGP fractie wat andere elementen eruit te lichten.
Tijdens een autorit luisterde ik naar een debat over Christelijke politiek. Eén van de sprekers verwoordde in mijn ogen goed wat daar een duidelijk element in is. Dat is een alternatief voor het liberalisme, maar geen vlucht in het ‘staatsdenken’. Met dat in het achterhoofd staat de SGP achter de grondgedachte van de verschillende decentralisaties. Niet meer een staat als albedil. Maar ook niet het complete marktdenken. Niet de kracht van de overheid, maar ook niet de eigen kracht. Het gedragen voelen door mensen om ons heen staat centraal. Als zo de Bijbelse naastenliefde praktijk wordt, vinden wij de decentralisaties winst. Voorzitter, er is nog veel te vragen. Maar over ruim twee maanden weten we echt of we klaar waren voor de decentralisaties. In het vertrouwen dat de wethouder een actieve informatievoorziening opzet naar onze raad en ALLE zorgvragers, wachten we tot dat moment.

Jeugdbrandweer

Er is veel te doen rondom het thema veiligheid. Waar er bij de ‘zachte sector’ een trend is van decentralisering, is het tegenovergestelde waar als het gaat over veiligheid. Van belang is dat Zaltbommel betrokken blijft en niet alles door een veiligheidsregio wordt bepaald. Eén van de elementen daarbij is het zorgen voor voldoende brandweervrijwilligers nu en in de toekomst.. Een aantal algemene beschouwingen geleden is er gesproken over het opzetten van een jeugdbrandweer. Tot op heden is daar geen vervolg aan gegeven.

De vraag is heel eenvoudig: Waarom heeft Zaltbommel nog steeds geen jeugdbrandweer?

Een niet onbelangrijk detail van de algemene beschouwingen is het geven van een visie op de begroting voor het komende jaar. Ik wil beginnen met een compliment. Dat is gericht op de ambtelijke organisatie. Zoals zij wellicht weten hebben wij in onze fractie behoorlijk wat jaren ervaring en daarmee wat ‘collectief geheugen’. Maar zelfs daarmee konden wij ons niet herinneren dat een begroting was gebaseerd op de september circulaire. Netjes dat dit nu wel is gelukt. Ik kan me voorstellen dat ook de wethouder hierover is te spreken. ’t Scheelt toch weer een paar ton…

OZB

Als we de begroting doornemen voorzitter, dan lijkt het college het kunstje van afgelopen jaar te gaan herhalen. Dat heeft twee kanten:

  1. We mogen als Zaltbommel blij zijn met de positieve vooruitzichten. Dat zijn wij als SGP dan ook. Op een aantal uitzonderingen na is deze begroting vrij van proefballonnetjes, prestige projecten en dergelijke poespas.
  2. Maar ook: weer verhoogt dit college om onduidelijke redenen de OZB. “Waarom dan toch?” is de prangende vraag dat dit oproept. Dit is toch het college dat geen OZB verhoging wil?

Evaluatie grafrechten

Voorzitter, bij de laatste algemene beschouwingen heeft de wethouder toegezegd de kosten van grafrechten te gaan evalueren. Ook het bestuursakkoord heeft een vage aanduiding in de juiste richting van deze lang door de SGP gekoesterde wens. Bij de voorjaarsnota heeft de wethouder aangegeven niet in het voorjaar 2014 te komen met de evaluatie, maar in het najaar. We vinden het als SGP echt een gemiste kans dat het college recent weer vertraging heeft gemeld. In een periode van 5 maanden tussen voorjaarsnota en nu, loopt de evaluatie 3 maanden uit. Verbazingwekkend. Al jaren hameren wij als SGP op een evaluatie. Als er dan een toezegging komt, willen wij dat die nagekomen wordt. Voorzitter, onder protest nemen wij kennis van het feit van het tweede uitstel van de evaluatie. Wij willen daar bij vermelden dat nog een keer uitstel voor ons echt onacceptabel is.

Onderhoud begraafplaatsen

Een ander onderdeel rondom begraven is het onderhoud van de begraafplaatsen. Het onderhoud van de begraafplaatsen wordt door onze burgers als onvoldoende ervaren. Het zou daarom een verkeerd signaal zijn om nu het budget groenvoorziening te verlagen met € 10.000,-.De verbeterslag door uitbreiding van toezicht en uitbesteding van werk, wat het college onderzoekt, moet eerst gerealiseerd zijn, voordat er budget wordt teruggenomen.

De SGP is het oneens met de voorgestelde verlaging en komen daarom met een amendement op dit punt.

Afsluitend

Voorzitter, aan het einde van deze beschouwingen heb ik de behoefte om terug te keren naar het begin van mijn betoog: rust.

In een tijd waarin we vlak na viering van vriendschap tussen Nederland en Rusland sancties aan Rusland opleggen. In een tijd waarin Nederland vanwege een plotseling oprukkend Moslim Kalifaat deelneemt aan een oorlog. Voorzitter, in een tijd als deze is er behoefte aan een fundament. Iets waar we rust in kunnen vinden.

Het zal geen verrassing zijn dat we dit als SGP-ers vinden in de Bijbel. Ik wil u kort meenemen in een paar woorden daaruit. Dan gaat het om de geschiedenis van een man met de naam Elia. Hij was een profeet van God. Op het moment waar ik het over heb zit hij diep in de put, men wil hem vermoorden. Dan komt God tot hem. Hij komt niet door een storm of in een aardbeving of in het onweer. Maar in het suizen van een zachte stilte schenkt hij Elia rust. Een les voor ons. God wordt in stilte gevonden.

“Onrustig is het hart, totdat het rust vindt in U”. Dat is een bekende uitspraak van Augustinus. Of zoals Jezus het zegt: “Komt tot Mij, allen die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven.” Dat is, voorzitter, de echte rust. Die rust, wens ik u, onze gemeenteraad, college, ambtelijke organisatie en al onze inwoners van harte toe.

Voorzitter, ik wil u, mijn collega raadsleden en het college bedanken voor de samenwerking in het afgelopen jaar. Ook al staan we als SGP soms lijnrecht tegenover partijen of college, toch kunnen we elkaar na afloop van een debat recht aankijken.
De ambtelijke organisatie wil ik bedanken voor hun werk, in het bijzonder rondom de begroting.

Tot slot wil ik iedereen van harte Gods zegen toewensen voor het komende politieke jaar.