12 november 2015

Algemene Beschouwingen begroting 2016

Gemeenteraad 12-11-2015

Echt Belangrijk - Algemene Beschouwingen 2015 / Begroting 2016

Voorzitter, leden van de raad, leden van het college en belangstellenden, wat is nu echt belangrijk?
Het ligt er maar aan wie je het vraagt. En in welke omstandigheden degene die je het vraagt zich bevindt. De één zegt gezond zijn, niets is belangrijker dan dat. Een ander genoeg om rond te komen. Veilig kunnen wonen. Een dak boven m'n hoofd.

Voorzitter, ik werd als SGP fractievoorzitter op mijn inleiding gebracht door een atheïstische professor uit België. Ik weet niet of dat nu zijn bedoeling was. Tijdens een interview werd hem gevraagd of God er kan zijn. Nee, was zijn antwoord. Ik kan het niet bewijzen, dus is hij er niet. Maar hij voegde daar aan toe, dat als God zou bestaan, dat wel iets is om rekening mee te houden. Sterker, niets zou belangrijker zijn dan dat. Als er een God is die bestaat en de wereld heeft gemaakt, dan zou dat voor hem het allerbelangrijkste zijn in het leven. Dat gaf mij te denken. Hoewel er genoeg redelijke argumenten zijn voor het bestaan van God, hoeft dat voor mij niet bewezen te worden. Ik geloof dat het zo is. Dat gaat verder dan bewijzen. Net zoals het weten en ervaren dat er liefde is, een hogere standaard is dan het bestaan ervan ontkennen totdat liefde bewezen is.

Maar het geloven in het bestaan van God schept verplichtingen. God is dan het allerbelangrijkste wat er is of zou dat moeten zijn. Dat is de reden dat ik allereerst met Hem wil beginnen, in de SGP bijdrage die dit jaar de titel ‘Echt belangrijk’ draagt.
God zou voor iedereen hier in onze gemeente of waar dan ook het allerbelangrijkste moeten zijn. Het geloof in God en de genade die Hij geeft maakt pas echt gelukkig. In het besef dat dit 'prio 1' is, wil ik naar onderwerpen gaan met betrekking tot onze roeping de aarde te bouwen en te bewaren.

Voorzitter, recent hadden we een terugblik op de dorpsbezoeken die we als raad afleggen. Dit onder de naam 'Raad on Tour'. Toen heb ik daar naar voren gebracht dat de inbreng van inwoners voor een groot gedeelte vaststaat. Iedere Raad on Tour, horen we hetzelfde. En laat dat nu overeenkomen met wat we regelmatig als SGP-fractie horen tijdens onze bezoeken aan de verschillende kernen:
1. Er gebeurt te weinig aan groenvoorziening
2. Het onderhoud van wegen laat te wensen over
3. Er moet wat gebeuren m.b.t. verkeer
En waarom zouden we die punten dan negeren als bewoners deze zo belangrijk vinden?

Groenvoorziening

Doe als gemeente eens wat meer aan groenvoorziening. En dan niet eenmalig op één plaats omdat we mee willen doen aan het spelletje ‘De groenste stad’. Zet structureel meer geld opzij voor groenvoorziening.

Wegenonderhoud en verkeersvisie

Voorzitter, de afgelopen jaren zijn ons veel ingrijpende bezuinigen bespaard gebleven. De gemeente Zaltbommel heeft echter wel duidelijk zichtbaar ingeteerd op het onderhoud van de wegen. Het vastgestelde wegenbeheerplan onderschrijft dit. Laat de signalen van inwoners niet links liggen. Mocht blijken dat de maatregelen uit het wegenbeheerplan niet voldoende zijn, kom dan terug bij de raad. Ons hebt u mee om er een schep bovenop te doen.

En laten we niet alleen maar reageren op incidentele verkeersproblemen, maar het grotere plaatje bekijken. Al ruim voordat het grootste gedeelte van de huidige SGP fractie zich raadslid mocht noemen, heeft de gemeenteraad een ‘verkeersvisie’ vastgesteld. Nog steeds is deze niet compleet doorgevoerd. Dat steekt.
Voorzitter, wij vragen het college wat zij gaat doen met deze verkeersvisie? Moet deze geactualiseerd worden?

En oh ja, mocht een actualisatie nodig zijn, zoek dan eerst budget voor uitvoering en leg dan pas een visie voor. Dat is de volgorde. Als we geen geld hebben om uit te voeren, actualiseer dan maar niet.

Projectbudget Dorps- en Wijkraden

We willen nog een element toevoegen. Steeds meer ontwikkelen dorps-/wijkraden zich als ‘dorpsverbeteraars’. Extra speeltoestellen en bankjes worden geregeld. Straten worden opgeknapt en extra lantaarnpalen geplaatst. Wat de SGP betreft goede ontwikkelingen. Door hun korte lijnen zijn deze ‘platforms’ in staat om concrete verbeteringen door te voeren in dorpen en wijken.

De slagkracht van de dorps-/wijkraden is echter beperkt. En dan vooral financieel beperkt. De SGP wil dat een impuls geven, door € 60.000 extra beschikbaar te stellen vanuit bestaand budget voor die dorps-/wijkraden. Dat geld moet dan projectmatig besteed gaan worden.

Lastenverlichting

Voorzitter, de beste hulp om te bepalen wat belangrijk is in een gemeente, is vaak een crisis. Hoe vervelend het ook is om het als gemeente met minder geld te moeten doen, het vraagt wel keuzes. Als SGP vinden we het mooi om te zien dat een kleinere overheid dan toch wel kan. Het aantal ambtenaren in Nederland is de afgelopen jaren fors afgenomen. Ook Zaltbommel heeft hierin meegedaan. De oproep van de SGP is om deze ontwikkeling vast te houden.

Economische vooruitzichten zijn niet slecht, maar wel onzeker. Maar zelfs al zouden alle lichten op groen staan, dan nog moet die kleine overheid doel op zich blijven. Als de ingezette ambtelijke samenwerking dit in de weg staat, hoort u ons weer.

Voorzitter, ik zei het al. Economisch gaat het weer wat beter in Nederland. Wat de SGP betreft, blijft waakzaamheid geboden. Maar al te vaak zet een overheid juist een rem op economisch herstel door vergroting van de lastendruk. Dus houden we dan de komende jaren geld over, dan gaat dat wat de SGP betreft niet in prestigeprojecten zitten. Zet in op lastenverlichting. Vooral op het gebied van bouwleges zit onze gemeente erg hoog. Qua OZB behoren we ook zeker niet tot de goedkoopste gemeenten. En de kosten van lijkbezorging kunnen wat de SGP betreft niet laag genoeg zijn.
De oproep is simpel, bij voldoende saldo worden wat de SGP betreft:
- De kosten van de lijkbezorging verder verlaagd, terwijl het onderhoudsniveau van begraafplaatsen en gebouwen daarop stijgt
- De kosten voor een bouwvergunning lager
- De stijging van de OZB stopgezet, we willen dan niet langer verhogen met het inflatie percentage

Duurzaamheidsindex

Voorzitter, duurzaamheid. Een prachtig woord. Overal voor te gebruiken. In gemeenteland gebeurt dit te pas maar nog meer te onpas wat de SGP betreft. Duurzaamheid is meer dan zoveel mogelijk zonnepanelen of de groenste stad van Nederland proberen te worden. De Gemeentelijke Duurzaamheidsindex brengt wat de SGP betreft meer balans. Van scheidingspercentage afval tot OZB tarief, van energiegebruik woningen tot kinderen met overgewicht. Op 24 onderdelen worden gemeenten beoordeeld.
De vraag aan het college: is het college bereid om een ruimere blik op duurzaamheid te hanteren en de uitgangspunten van de Gemeentelijke Duurzaamheidsindex te gaan gebruiken?

Overigens, het beste advies komt wat mij betreft van de gemeente die als beste scoorde in 2015 op genoemde index: ‘’Focus niet op die cijfers. Doe gewoon wat je moet doen’’.

Voorzitter, dit waren wat de SGP betreft de drie Praktische Prioriteiten:
1. Luisteren naar onze inwoners. Meer aandacht voor groenvoorziening, wegenonderhoud en verkeer.
2. Zet in op een kleine, goedkope overheid. Geen prestigeprojecten.
3. Ga voor een echt duurzame gemeente aan de hand van de Gemeentelijke DuurzaamheidsIindex.

Zijn al die andere onderwerpen dan niet belangrijk? Natuurlijk wel.
- Als SGP hebben we niet voor niets vragen gesteld over de inkoop van de zorg. Klanten moet een vrije keuze hebben. Ook als het gaat om identiteitsgebonden zorg. Zelfs als dat in de eerste lijn is. De SGP groeit graag toe naar die 80% PGB. Benoem die mogelijkheid dan ook duidelijk als gemeente in her- of eerste indicatiegesprekken.
- Uit de jaarstukken van NV de Poorterij blijkt een negatief resultaat van € 93.000 over 2014. Stop met deze schaduw subsidiëring, zo is onze oproep.
- De samenwerking met Maasdriel blijven we volgen. Als Zaltbommelse volksvertegenwoordigers. Waar het beter is om samen op te trekken, doen we dat. Als dat niet zo is, doen we het als Zaltbommel alleen.
- Meerdere malen hebben wij gepleit voor handhaving. Goede keuze om bij nieuw beleid handhaafbaarheid en kosten handhaving mee te nemen. Ons standpunt blijft: legaliseren waar het kan en past, handhaven waar dat moet.

Zwembad

En ja, we hebben een mening over ‘het zwembad’. Intergemeentelijk of niet. Het is voor de SGP geen uitgemaakte zaak dat er een nieuw zwembad moet komen. Wellicht kunnen we gelden beter inzetten. Bijvoorbeeld d.m.v. een subsidie per zwemleerling. De komende periode moet duidelijk maken wat haalbaar is. Wat de SGP betreft drie duidelijke randvoorwaarden als het tot een nieuw zwembad komt:
o Een nieuw zwembad komt centraal in de Bommelerwaard
o Het kost Zaltbommel niet meer dan het huidige
o Een instructiebad is het minimum, dat kan dus ook het gelijk het maximum zijn

Afsluitend

Voorzitter, we hebben weer een sluitende begroting voor volgend jaar. Dit keer zonder taakstellingen. Daar zijn we blij mee. Het financiële perspectief voor Zaltbommel ziet er niet ongunstig uit. Dit wordt onderstreept door de vandaag ontvangen cijfers in de Burap. De SGP zal zich blijven inzetten om dit zo te houden.

Voorzitter, ik grijp de kans om u te bedanken voor de samenwerking in het afgelopen jaar. Dat wil ik ook mijn collega raadsleden en het college doen. We zijn het zeker niet altijd eens, dat moet ook zo zijn, naar mijn mening. Toch blijft de onderlinge verstandhouding goed. Dat is een kwaliteit. Laten we dit vasthouden.
Ik wil ook de ambtelijke organisatie bedanken voor hun werk, in het bijzonder rondom de begroting.
Tot slot wil ik iedereen van harte Gods zegen toewensen voor het komende politieke jaar.

Voorzitter, u was de laatste jaren gewend nu wat moties van de SGP te horen. Vorig jaar was de SGP daardoor de fractie met de langste bijdrage. Dat willen we dit jaar voorkomen. We hebben het anders opgelost.

Dus:
De VVD dient straks het SGP amendement in over verhoging budget dorps- en wijkgericht werken.

Het CDA gaat voor de SGP het punt van noodstroomvoorziening bij Koffie Informatie Punten oppakken d.m.v. een motie

En als u straks tijdens de ZVV bijdrage denkt, wat is dat voor SGP geluid? Dat klopt. De motie ‘Gratis parkeren in de binnenstad’ hebben we aan hen uitbesteed.

Daarvoor wil ik de drie genoemde partijen nu alvast hartelijk bedanken!