10 november 2016

Algemene Beschouwingen begroting 2017

Gemeenteraad 10-11-16

Voorzitter,

Het oogstjaar. Zo wordt het voorlaatste jaar van een zittingstermijn vaak genoemd. Dat is het jaar waarin het college indruk zou moeten maken. En dat probeert het ook. De openbare ruimte wat mooier maken. Een weg aanleggen onderaan de Maasdijk in Aalst. Een voetpad in Gameren realiseren. Een miljoen voor de openbare ruimte. Het kan allemaal. En dan vindt de SGP niet dat dit geen belangrijke zaken zijn. Integendeel. Maar wat ons betreft moet het komende jaar doorgegaan worden. Er liggen nog grote en heikele onderwerpen waar werk van gemaakt kan worden. Als de wil er tenminste is.

Voorzitter, volgens mijn vrouw kunnen mannen niet plannen. Uiteraard wordt mij dat altijd onder de neus gewreven als er iets niet is gebeurd wat in haar ogen wel had moeten gebeuren. Dat maakt me wat angstig over uitstellen. Het is even leuk, geeft even lucht, maar voor de langere termijn is het niet aan te raden. Daarom wil ik het over uitstellen hebben vandaag. In een korte bijdrage, dat kan, omdat één ding niet uitgesteld is, namenlijk het bespreken van de voorstellen in de begroting. Dat is voor het grootste gedeelte al bij de behandeling van de voorjaarsnota gebeurd.

Voorzitter, tijdens een recente carrouselvergadering had ik het namens de SGP over uitstelpolitiek. Ik heb het idee dat deze populair aan het worden is in Zaltbommel. Dat wil ik aan de hand van vier onderwerpen uitbeelden.

Dat zijn:

Hét zwembad

windmolens

Hét herindelen

grafrechten

Het zwembad

Ik begin met het zwembad. En nee voorzitter, ik ga geen inhoudelijk voorschot nemen op de discussie over een maand of wanneer dan ook. Ook ga ik de discussie van aantal weken geleden niet overdoen. Wel wil ik stilstaan bij de kennelijke behoefte tot uitstellen van behandeling. Dan wordt het schimmig. In de politiek wordt dit altijd wat handig ingekleed. We vragen om meer informatie. Of we verklaren iets niet rijp voor behandeling. Met het doel om tijd te kopen. Of heb ik het mis? Laat ik er niet omheen draaien. Het is best een aardig  verkiezingsthema. Stel gerust nog even uit zo zou de SGP kunnen vinden. Ik geloof vast dat het ons zal helpen in de campagne D.V. 2018. Maar of dit verstandig openbaar bestuur is? Uitstel is niet waar de bewoners op zitten te wachten.

De windmolens

Voorzitter, het tweede punt zijn de windmolens. En dan hoef ik er niet bij te zeggen welke ik bedoel. Voor afgelopen zomer stonden alle signalen op groen voor een behandeling na de zomer. Het college heeft zelfs in een informatienota aangegeven dat de stukken naar de raad zouden komen. Hoe komt het dan voorzitter, dat behandeling is uitgesteld, en het college de stukken nog niet naar de raad stuurt? Wat is er aan de hand met dit voorstel, dat voor uitstel is gekozen? E n kom niet aan met de zin de participatie is niet goed uitgewerkt?

Verkiezingsthema twee voor de SGP dan? Zou kunnen. Of zullen we de tijd tot de verkiezingen toch maar nuttig gebruiken en tot een besluit komen? De SGP vindt dat omwonenden en initiatiefnemers lang genoeg in de onzekerheid hebben gezeten.

En voorzitter, hoe staat het met de uitvoering van de motie Windmolens Munnikenland en Wildeman? Ook uitgesteld? Zonder verdere verklaring wordt ons gemeld dat deze motie nog open staat. Klip en klaar willen wij weten, wanneer het college tot uitvoering over gaat.

Onderzoek samenwerking met Maasdriel

Voorzitter, de gemeente Zaltbommel is op vier onderdelen ambtelijk aan het samenwerken met buurgemeente Maasdriel. De SGP heeft daar mee in gestemd. Wij staan voor de keuzes die we maken. We houden ons dan ook verre van het koppelen van allerlei onderwerpen aan deze keuze. Het zwembad verklaren tot een lakmoesproef is dan verre van verstandig.

De SGP heeft het al vaker benadrukt. Als gekozen volksvertegenwoordigers hebben we de belangen van onze inwoners te vertegenwoordigen. En als die overeenkomen met de belangen van onze buurgemeente dan is dat mooi meegenomen. Maar als de belangen van Maasdriel voorop gaan staan bij de keuzes van onze gemeenteraad, schiet de samenwerking zijn doel voorbij.

U weet voorzitter, dat er een onderzoek wordt uitgevoerd met betrekking tot samenwerking. Gaan we verder op de ingeslagen weg, door op deelgebieden samen te werken? Gaan we snel naar één ambtelijke organisatie? Of moet het een herindeling worden? De SGP is om meerdere redenen geen voorstander geweest van dit onderzoek. Het belangrijkste argument is: Besluit als raad zèlf. Probeer niet de uitkomst van een onderzoek leidend te maken voor je politieke keuze. De kiezers die ons gekozen volksvertegenwoordigers hebben gemaakt, verdienen beter. En dat uitstellen lijkt mooi. Maar de keuze moet gemaakt worden.

Voorzitter, de SGP weet zeker dat dit een verkiezingsthema wordt, als dit niet voor de verkiezingen in D.V. 2018 wordt besloten. Aan politiek Zaltbommel de eerste keuze. Is het uitstellen tot de verkiezingen gewenst? Als de SGP het antwoord moet geven: laat maar gaan. Komt wel goed.

Betaalbaarheid grafrechten

Voorzitter, sinds 2005 ben ik persoonlijk betrokken bij de SGP fractie in onze raad. Eén van mijn eerste activiteiten was het mee opstellen van het verkiezingsprogramma van 2006. Daar kwam m.b.t. lijkbezorging hetzelfde in te staan als waar de SGP nog steeds voor staat:

De SGP is geen voorstander van het kostendekkend maken van de lijkbezorging. Het begraven van onze inwoners is een gemeenschappelijk recht en een plicht waarvoor geen financiële drempels opgeworpen mogen worden.

Respectievelijk acht en vier jaar geleden vermeldden de verkiezingsprogramma s van de SGP in vergelijkbare woorden het belang van een betaalbare lijkbezorging.

Voorzitter, tijdens de jaarlijkse kernbezoeken is de betaalbaarheid van de grafrechten een terugkerende zorg van onze inwoners. En dan maakt het niet uit of we in Poederoijen, Nederhemert, Brakel of Zaltbommel zijn.

Een aantal jaren geleden moest onze gemeente fors bezuinigen of meer geld binnen halen. Om het wat aangenamer te laten klinken is dat gebeurd onder de naam ombuigingsvoorstellen. OZB verhogen valt nogal op. Dus dat is niet gebeurd. Wel is in 2010 ingezet op het meer geld binnenhalen via de grafrechten. Dan gaat het om een bedrag van 120.000 EURO. Structureel! Terecht dat de SGP daar destijds niet mee akkoord is gegaan.

Voorzitter, dit gaat ergens over. In 2010 was iemand die de grafrust van zijn vader of moeder of wie dan ook wilde handhaven voor een dubbel graf 382 EURO kwijt voor tien jaar. Dit bedrag is schoksgewijs verhoogd naar 1.120 EURO zes jaar later, vrijwel drie keer zoveel. En dan kloppen 70-plussers bij ons aan, die meerdere brieven met de vraag of er verlengd moet worden tegelijk binnen krijgen. De SGP vindt dit onverantwoord.

Dat kostendekkendheid van de lijkbezorgingsrechten is losgelaten, vinden wij een goede zaak. Als SGP hebben we daar ook onze waardering voor uitgesproken. Helaas moeten we constateren dat dit geen enkel effect heeft gehad op zowel de hoogte van de grafrechten, als het onderhoud.

Voorzitter, de vraag aan het college: hoe kan dit? Hoe heeft de wethouder de suggestie kunnen wekken dat de lijkbezorging voor onze inwoners goedkoper zou worden?

Voorzitter, aangenaam verrast, dat is de SGP met de woorden van de ZVV en het CDA bij de voorjaarsnota over de kosten van de lijkbezorging. Ook wat deze partijen betreft mag het goedkoper. Mooie woorden is één. Nu de daden. De SGP komt straks met een motie om de kosten van de lijkbezorging structureel te verlagen. Laten we dit gewoon voor de verkiezingen regelen. In het belang van onze inwoners.

Voorzitter, buiten de vier bovengenoemde punten wil ik nog een aantal vragen en opmerkingen aan het college meegeven.

1. Tijdens de afgelopen behandeling van de voorjaarsnota is er een motie ingediend door de SGP m.b.t. handhaving in met name de Spellewaard. Wat is daar in de begroting van terechtgekomen?

2. Wat is de reden dat het college kiest voor de inflatie overeenkomstig BBP (=Bruto Binnenlands Product) i.p.v. de gebruikelijke CPI (=Consument Prijs Index)?

3. Weer heeft de SGP op het punt gestaan om het budget voor de visie binnenstad uit de stukken te amenderen. Bij de voorjaarsnota hadden we hetzelfde gevoel. Nog steeds is de visie niet behandeld. Niet fijn. Door het uitlekken van steeds meer plannen voelen we steeds minder voor het bestemmen van dit geld. Zonder op dit moment exact alle plannen te kennen.

4. In lijn met de kerntakendiscussie van een aantal jaren geleden heeft de gemeente Zaltbommel positief gereageerd op een verzoek van de Gomarus tot vestiging in Zaltbommel. Nou ja, vestiging van een dependance. Maar dat is ook al mooi en het voorziet in een behoefte. Inmiddels is de in de begroting genoemde datum van 1 november 2016 verstreken. We zijn benieuwd of de aanvraag daadwerkelijk is gedaan.

5. De ambities van de regio Rivierenland, daar gelooft de SGP niet zo in. Dan ook net zo min in het gebiedsfonds wat wordt opgetuigd.

Afsluitend

Voorzitter, stel niet uit tot morgen, wat ge heden doen kunt. Of van uitstel komt afstel. Je zou het zeggen, maar geen van beiden komt direct voor in de Bijbel. Toch zouden deze twee uitdrukkingen daaraan ontleend kunnen zijn. Als God oproept om Hem te zoeken, dan gaat dit over vandaag. Niet over morgen.

Voorzitter, naar mijn vaste overtuiging zal het zo zijn, dat als wij God zoeken, als we willen leven naar Zijn geboden, dat het dan goed zal gaan. Goed met onze gemeente. Goed voor ons persoonlijk. Dat wil niet zeggen dat we alles krijgen wat we willen hebben. Wel dat God er voor ons zal zijn in dit leven en na dit leven, als we alles van Hem verwachten. Met deze oproep wil ik mijn algemene beschouwingen dan ook besluiten. Zoek God. Niet morgen, maar vandaag. Uitstel hierin kan niet.

Voorzitter, Ik wil de ambtelijke organisatie bedanken voor hun werk, in het bijzonder rondom de begroting. Collega raadsleden en college, jullie wil ik bedanken voor weer een jaar samenwerken