1 maart 2014

Campagne-avond SGPzaltbommel 28-02-2014

Vrijdag 28 februari werd in Gambora te Gameren een campagne-avond belegd door de SGP. Ongeveer 150 personen waren daarbij aanwezig. De voorzitter van de gemeentelijke kiesvereniging, dhr. Andre van der Linden, opende de avond met schriftlezing en gebed. Ook had hij nog een korte toespraak. Hij riep de raadsleden op om hun werk te doen in afhankelijkheid van de Heere. Tegenwoordig valt dat soms niet mee, als gemerkt wordt dat ons land steeds verder van Gods Woord (dat is de Bijbel) af lijkt te staan.

Dhr. Elbert Dijkgraaf kreeg vervolgens het woord. Diverse onderwerpen werden behandeld. De lokale economie heeft erg te lijden heeft onder de financiële crisis. Deze ontstaat als rijke landen teveel voor de armere moeten gaan betalen, kansen overschat worden en de risico’s onderschat.

Een herindeling  is slecht voor de bestaande voorzieningen en de identiteit/eigenheid van de bevolking binnen de gemeente.

De gevolgen van de sociale transities zijn nog niet geheel duidelijk daar er nog diverse wetten over dit onderwerp doorgevoerd moeten worden in de kamer voordat hier iets over gezegd kan worden. Het is wel duidelijk dat als taken te groot worden voor één gemeente dat gemeenten moeten gaan zoeken met welke partners er samengewerkt kan worden.

De SGP heeft destijds ingestemd met het woonacccoord omdat verhuurders in de problemen dreigden te komen doordat panden ver onder de marktprijs verhuurd werden. Nu kan deze scheefgroei enigszins rechtgetrokken worden.

Na de pauze kwam de forumdiscussie onder de enthousiaste en deskundige leiding van Anton Kuijntjes.

Ondernemer Kees de Groot gaf aan dat het fijn zou zijn als het idee van de SGP voor één ondernemersloket gerealiseerd kan worden en ondernemers minder tijd (tijd is geld) kwijt zijn met het regelen van gemeentelijke zaken voor hun bedrijf. Geert Bok gaf aan dat de SGP graag één zo’n ondernemersloket zou willen realiseren. Op een vraag vanuit de zaal over de verhoging van de NWA gaf Elbert Dijkgraaf aan dat zijn fractie in de kamer bezwaar gaat maken tegen deze te verhoging; het bedrag is te hoog.

Forumlid Chris Innemee, directeur van zorgcentrum ’t Slot, merkte op dat zijn tehuis fiks last kan krijgen van de bezuinigingen die het gevolg zijn van de transitie van de WMO. En dat hij door het langdurige tijdpad wat de  totstandkoming van de wetgeving in beslag neemt, nog steeds niet weet waar hij aan toe is en welke maatregelen hij moet gaan treffen. ’t Slot wil wel inspelen op de veranderingen en meerdere soorten zorg gaan aanbieden. Bijvoorbeeld ook buiten het pand zorg aanbieden in de toekomst en appartementen in de verhuur doen waar evt. zorg bij ingekocht kan worden. Van de maaltijden, fysio en dergelijke kunnen nu al mensen van buiten ’t Slot gebruik. De rol van mantelzorgers zal in de toekomst steeds belangrijker worden. De onzekerheid over hoe en wat verder is wel vervelend. Elbert Dijkgraaf zegt dit te herkennen, maar zei dat zijn fractie, samen met anderen, al wel in de kamer bereikt heeft dat de gemeenten geld en instrumenten krijgen om de plannen te realiseren. Wanneer er buiten de schuld van de gemeente om toch problemen ontstaan, komt er extra geld.

Dhr. Leo van Dalen kon helaas door verdrietige familie-omstandigheden niet aanwezig zijn op de campagne-avond. Geert Bok van de SGP gaf aan dat zijn partij erg veel moeite heeft met de zondagsopenstelling van de winkels, zoals ook in de folders en het verkiezingsprogramma verwoord. De SGP zou graag het Assenkruis toegankelijk laten blijven voor auto’s. Dit voornamelijk vanuit het oogpunt van de ondernemer. Voor korte boodschappen zou gratis parkeren, denk aan een kwartier, een oplossing zijn. Dit om te stimuleren dat de ondernemers in de binnenstad hun omzet kunnen handhaven of zelfs vergroten. Verder wil de SGP geen concurrerende detailhandel buiten het centrum van Zaltbommel. Het centrum van Zaltbommel moet aantrekkelijk blijven voor winkelend publiek.

Als forumlid tuinbouw was dhr. David van Tuyl aanwezig. Hij gaf aan dat tuinders ruimte nodig hebben voor het uitoefenen van hun beroep en kassen zijn helaas niet onzichtbaar. Tuinders zijn erg afhankelijk van de markt, maar denken wel toekomst gericht en doen daarom grondaankopen. Door het bestemmingsplan te wijzigen, kan deze aangekochte grond veel minder waard worden of kunnen de plannen die de tuinder met deze grond niet doorgaan. Dat bemoeilijkt de bedrijfsvoering en de toekomstplannen van de tuinder. Ellenlange procedures, voordat de kas uiteindelijk gebouwd kan worden, kunnen de doodsteek zijn voor een bedrijf. Hij is daarom blij met de bemoeienis van de SGPzaltbommel om het plan wat voorzag in het ontstemmen van alle tuinbouwgebieden en het opnieuw bestemmen, van tafel te krijgen. David is wel verheugd te merken dat het werken in een kas weer gewaardeerd wordt en hij personeel kan vinden dat de handen uit de mouwen wil steken en wil gaan voor hun baan. Een merkbaar verschil met 10 jaar geleden. Voor de overlast die tuinders met zich meebrengen, moet wel een oplossing komen, denk aan verkeer en licht. Geert Bok van de SGP zei zich daar ook voor te willen inzetten, denk bijvoorbeeld aan het ontsluiten van de Zeedijk op de van Heemstraweg. Verder kwam ook de maatschappelijke rol van tuinders aan bod. David heeft aangegeven dat hij al werkt met een tweetal Wajongers en dat dit goed bevalt.

Dhr. Teunis van Ooijen bedankt alle forumleden voor hun zinvolle en goede bijdrage  deze avond en dhr. Hans Waaijenberg besluit de avond door het gezamenlijk zingen van een psalm en gaat voor in dankgebed.