6 oktober 2022

Carrousselvergadering 6-10

Beste Allemaal,

Om te beginnen wil ik me graag even voorstellen,

Ik ben Adriaan Weijma. Samen met mijn vrouw en 3 kinderen woon ik in Nederhemert. In het dagelijks leven ben ik werkzaam in de maritieme sector / elektro techniek. Sinds 1 juni 2023 mag ik tijdelijk plaatsvervangend raadslid zijn in verband met ziekte van raadslid Wim van der Toorn. De afgelopen weken zijn er heel wat punten besproken in de raad, waaronder de volgende 2 punten.

Gezondheidsnota Zaltbommel 2022-2025

Deze nota geeft weer wat de gemeente gaat doen om de gezondheid en leefstijl van de inwoners te bevorderen. Er wordt voort geborduurd op de landelijke gezondheid nota 2022-2024.

Ons Raadslid Biesheuvel mocht dit onderwerp behandelen. Benoemd werd dat de nota een hoge mate van de maakbaarheidsgedachte heeft. De nota doet voorkomen dat als we maar genoeg bewegen en gezond eten we positief gezond blijven en vitaal oud kunnen worden. Biesheuvel mocht de woorden uit de Heidelbergse catechismus Zondag 10 citeren; Gezondheid en ziekte, rijkdom en armoede en alle dingen, niet bij toeval, maar uit zijn vaderhand ons ten deel vallen. Verder werd opgemerkt dat er geen aandacht wordt gegeven aan mentaal welbevinden van vooral onze jongeren. Met als aandachtspunt sociale media. Ziet de gemeente hier ook een rol voor hen weggelegd? Kunnen we daar over in gesprek met ouders en kunnen scholen daarin ook een rol vervullen? Tot slot werd er aandacht gevraagd voor het stoken van hout. Wij willen dit zeker niet verbieden, maar hebben de Wethouder gevraagd of de burgers goed geïnformeerd kunnen worden over het stoken van met name droog hout en nieuwe moderne kachels wat eventuele overlast zou kunnen voorkomen.

Parkeerbeleid Zaltbommel

De afgelopen jaren was er veel onvrede over het parkeerbeleid. Daarom was een evaluatie van het huidige parkeerbeleid noodzakelijk. In het carrousel van 6 oktober jl. konden wij als raadsleden onze wensen uitspreken.

Vanuit klankbordgroepen en gehouden enquêtes is gebleken dat er vooral behoefte is aan een eenduidig en duidelijk parkeerbeleid en tevens het gratis parkeren voor de gehele binnenstad van Zaltbommel op zondagen.

Punten waar wij ons als SGP fractie goed in konden vinden. Van belang vonden wij dat de kerkgangers gratis konden parkeren en handhavers op zondagen geen onnodige werkzaamheden behoeven te verrichten. Deze keuze hebben we niet gemaakt om ondernemers op de (koop)zondagen te bevoordelen. D.V begin 2023 hoopt de gemeente met een uitgewerkt voorstel te komen, de wens is om dit D.V. juli 2023 te realiseren.

Adriaan Weijma

Zie ook de volledige tekst