1 oktober 2015

Het hart laten spreken en het hoofd koel houden

Gemeenteraad 01-10-2015

De burgemeester heeft de raadsvergadering van 1 oktober 2015 geopend met de mededeling dat in De Maayenbogerd te Aalst (gymzaal) crisisopvang wordt aangeboden aan 50 vluchtelingen. Zij zullen daar 72 verblijven, waarna ze doorstromen naar reguliere opvanglocaties. De bewoners van Aalst zijn volgens de burgemeester hierover op dezelfde avond nog geïnformeerd. Na deze mededeling volgde een debat in de gemeenteraad over de vluchtelingenproblematiek. De SGP heeft bij dit debat het volgende ingebracht:

Voorzitter. Tijden veranderen. Het verkiezingsprogramma van SGP Zaltbommel bevat de woorden 'vluchteling' of 'asiel' met alle vervoegingen niet. Het thema speelde in gemeenteland, in ieder geval in de gemeente Zaltbommel, twee jaar geleden niet of nauwelijks.

Met de neus op de feiten gedrukt worden, heet dat. Zo voelt dat wat de SGP betreft ook. We worden gedwongen tot keuzes en wel nu.

We zouden vanavond ervoor kunnen kiezen om te debatteren of vluchtelingen niet beter in de regio van herkomst kunnen worden opgevangen. We hadden integratie kunnen bespreken, als vluchtelingen doorstromen van asielzoekers naar statushouders. Het passen binnen een cultuur. De uitvoerbaarheid van het Europese herverdelingsverdrag. Betere bewaking van de buitengrenzen van de EU. En was die oproep van Merkel nou wel zo verstandig?

Allemaal hele nuttige discussies, die vooral gevoerd moeten worden. En laat ik helder zijn. De SGP is voor opvang in de regio van herkomst, met steun vanuit Nederland. Natuurlijk vinden we dat vluchtelingen evenredig over de EU moeten worden verdeeld. En grenzen zijn er niet voor niets. Integratie in de Joods-Christelijke traditie is een groot goed.

Toch is dat niet het debat voor ons vanavond. En met 'ons' bedoel ik SGP Zaltbommel. Om de simpele reden dat voor een Bommels gemeenteraadslid dit niet de vragen zijn die vanavond op tafel liggen.

De vluchtelingen zijn er. Hier, in Nederland. Niet pas volgende week, maar gisteren en vandaag en morgen en overmorgen. Dan is het eerste wat telt, opvang. Noodopvang, zo u wilt.

De laatste dagen of laatste weken na de mededeling van een mogelijke komst van vluchtelingen was het niet de vraag of maar wanneer Zaltbommel zou worden aangedaan door vluchtelingen. En voorzitter, ik kan u zeggen, SGP Zaltbommel steunt de burgemeester, want het is een beslissing van de burgemeester om crisisopvang te bieden.

Voorzitter, we hebben het verzoek om vanavond een debat te voeren over opvang van vluchtelingen gesteund. Niet vanuit een naïeve gedachte om de poorten van onze gemeente wagenwijd open te zetten. Er zijn grenzen aan de draagkracht van onze gemeente, ook op dit punt. Wel vanuit de gedachte dat we de vluchtelingenproblematiek niet kunnen negeren. Er ligt voor ons een Bijbelse opdracht tot barmhartigheid als het gaat om vluchtelingen. Aan de andere kant, ben ik het zeer eens met SGP voorman Van der Staaij als hij zegt: "Je kunt niet alleen je hart laten spreken. Je moet het hoofd koel houden". 

Met dat in het achterhoofd heb ik de volgende vragen aan het college en de burgemeester:

1.Hoe bereidt de gemeente zich voor op de mogelijke komst van vluchtelingen en statushouders voor de langere termijn?

2.Welke criteria hanteert het college als het gaat over de noodopvang van vluchtelingen op korte en lange termijn? Richt het zich daarbij op speciale groepen die passen bij het karakter van Zaltbommel?

3.Welke overwegingen maakt het college als het gaat om de locatiekeuze voor de noodopvang en de langere termijn opvang van vluchtelingen? Hoe betrekt het college de mening van inwoners bij de locatiekeuze?

4.Welke garanties vraagt het college als het gaat om de betaalbaarheid van de huisvesting van vluchtelingen en niet in de laatste plaats als het gaat om openbare orde?

Voorzitter, een aantal partijen heeft de vraag gesteld of onze gemeente wel proactief crisisopvang heeft aangeboden. De SGP stelt daar vraagtekens bij. Wij vinden het goed om te horen dat de burgemeester juist proactief heeft aangeboden om crisisopvang te bieden.

Voorzitter, ik ben er vast van overtuigd dat wat er nu gebeurt op het punt van vluchtelingen de komende jaren de agenda blijft beheersen. Het zal de SGP en naar ik meen ook andere partijen niet gebeuren dat er in het volgende verkiezingsprogramma Deo Volente geen passage is gewijd aan vluchtelingen, asielzoekers en statushouders. En dan zal het ook zeker gaan over integratie en scholing. Allerlei potjes zijn de afgelopen jaren redelijk geruisloos weggevallen. Dat moet er niet voor gaan zorgen dat de integratie van de huidige vluchtelingenstroom net zo of zelfs nog moeizamer gaat verlopen als die van de afgelopen decennia.

Voorzitter, tot slot: door een aantal partijen is een motie ingediend over vluchtelingen. Er staan een aantal uitspraken in waar de SGP zeker achter kan staan. Bijvoorbeeld als het gaat om het vroegtijdig informeren van inwoners. De SGP wil het echter van de beantwoording van haar vragen door het college en de burgemeester en de mening van het college over de motie laten afhangen, of we als fractie deze gaan steunen.

Na beantwoording door het college en de burgemeester is de motie over vluchtelingen ingetrokken. Het college heeft toegezegd met een notitie te zullen komen, waarin diverse opvangmogelijkheden worden onderzocht en aan de gemeenteraad worden voorgelegd.