21 april 2016

Huisvesting statushouders Zaltbommel

Gemeenteraad 21-04-2016

Statushouders zijn vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben en minimaal 5 jaar in Nederland mogen blijven. Elke gemeente heeft de plicht elk jaar een aantal statushouders op te nemen. Dit jaar moet de gemeente Zaltbommel naar schatting voor zo’n 75 mensen huisvesting regelen.

De raad heeft nu unaniem een beleidskader vastgesteld, waarmee het college gaat zorgen voor nieuwbouw en aanpassing van bestaand vastgoed voor statushouders. In eerste instantie stonden ook tijdelijke units in het plan, maar o.a. vanwege de kosten is daar voorlopig van afgezien.

Als SGP hebben we het college opgeroepen tot IOC: informeer de burgers regelmatig, organiseer de integratie laagdrempelig en uitnodigend en consulteer de raad, tijdig en in elk geval over wijziging van het aantal statushouders en nieuwe beoogde locaties.

Er is een lijst met potentiele locaties, waar de raad kennis van heeft genomen. Er kunnen echter zowel locaties vervallen als erbij komen.

Komen er statushouders bij u in de buurt, heet ze welkom en help ze integreren! Stelt u zich voor dat u de Bommelerwaard zou moeten ontvluchten en duizenden kilometers van huis en haard verdreven zou worden…