22 januari 2015

Meldpunt Bijzondere Zorg GGD Gelderland-Zuid

Gemeenteraad 22-01-2015

De SGP heeft tijdens de raadsvergadering van 22 januari 2015 vragen gesteld over het verslag van het algemeen bestuur van de GGD en met name over het Meldpunt Bijzondere Zorg. Het Meldpunt Bijzondere Zorg wordt ondergebracht bij de gemeente ’s-Hertogenbosch en niet meer bij de GGD. Dit geldt overigens ook voor de gemeente Maasdriel. Het lijkt er nu echter op dat vanuit onze gemeente hiervoor nog wel geld gaat naar de GGD Gelderland-Zuid, wat hier niet meer naar toe zou moeten gaan.

Gesprekken met GGD Gelderland-Zuid hebben niets opgeleverd. Vraag is hoe de gemeente hierop heeft gereageerd. De gemeente Maasdriel heeft al wel in dit kader € 28.000 ingehouden. Heeft de geschillencommissie al uitspraak hierover gedaan? Zo ja, als deze uitspraak positief is, zijn er dan voor Zaltbommel ook nog mogelijkheden? Zo niet, bestaat de mogelijkheid van precedentwerking? M.a.w. kan het vaker gaan voorkomen dat we aan de Regio Rivierenland moeten afdragen voor producten, die we elders, bijvoorbeeld bij de gemeente ’s-Hertogenbosch, afnemen? We hebben geleerd dat je een euro altijd maar één keer uit kunt geven.

De wethouder heeft aangegeven dat hierover binnen de GGD al over is gediscussieerd. Daar is op een gegeven moment een punt achter gezet in de wetenschap dat er aan twee partijen geld is betaald. Dat was een deal met elkaar. De gemeente Maasdriel heeft toch doorgezet en € 28.000 ingehouden. De geschillencommissie heeft hierover nog geen uitspraak gedaan. De kans op precedentwerking is uitgesloten. Er zijn met zowel de gemeente ’s-Hertogenbosch als de GGD Gelderland-Zuid goede afspraken gemaakt. Er is helderheid over welke producten waar worden afgenomen. De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft zelfs nog geld teruggestort, omdat minder was afgenomen, dan vooraf verwacht.

Onze gemeente heeft geen klacht ingediend bij de geschillencommissie. Er zijn afspraken gemaakt. Er moet vertrouwen zijn in elkaar.