3 juli 2014

PIP in relatie tot gebiedsdocument

Gemeenteraad 03-07-2014

Voorzitter, de SGP is bij uitstek een partij van principes. Wij voelen aan dat dit de discussie van vanavond is. Vinden we dat gemeente Zaltbommel de wijzigingsbevoegdheid moet krijgen of mag de provincie deze rol nemen.

Voorzitter, tijdens de carrousel heeft de SGP voornamelijk geprobeerd een mening te vormen. De mening van de wethouder leek nogal te veranderen. De eerste zienswijze van het college ging uit van ‘in grote lijnen eens met nieuwe PIP, maar oneens met wijzigingsbevoegdheid bij provincie’. De ‘nieuwe’ mening die rond de carrousel naar buiten kwam was ‘oneens met hele PIP’ (Provinciaal Inpassings Plan). Dit is verwoord in het verslag van de staten commissie. Het is goed dat er nu een brief ligt die duidelijkheid geeft waar het college staat.

De vraag die we ons als SGP hebben gesteld is deze: waar zijn onze inwoners bij gebaat. Dat is niet minder principieel, maar wel een andere principe. En heel simpel:

  • die willen een goede ontsluiting van het kassengebied buiten dorpen om
  • die willen verpauperde kassen weg uit de kernen
  • die willen hun werk in de tuinbouw behouden
  • die willen een toekomst voor hun glastuinbouwbedrijf, als ze daar eigenaar van zijn

Het maakt hen niets uit of de provincie de ontsluiting van Nieuwaal goed regelt of dat Zaltbommel aan het stuur zit. Het maakt voor hen geen verschil, wie oude kassen in kernen weghaalt, als het maar gebeurt. Het maakt inwoners die eigenaar zijn van een glastuinbouwbedrijf niet uit wie hun bedrijf kansen geeft. Het gaat erom dat er meters worden gemaakt!

En daarom, voorzitter, vinden we de zienswijze die vanavond voorligt een juiste. Wij verwachten ook dat de wethouder na deze brief niet nog eens een nieuwe zienswijze verstuurt.

Samengevat: wij hebben vertrouwen in een leidende positie van de provincie. Wel met de randvoorwaarde dat de provincie samenwerkt met college en raad. Dat is enige vraag aan de wethouder: hoe gaat hij borgen dat de belangen van de gemeente Zaltbommel leidend zijn bij de uitvoering van het inpassingsplan?