20 februari 2015

SGP stelt vragen nav bericht ruimen graven

Datum: 19-2-2015

Aan de voorzitter van de raad

Onderwerp: Rechthebbenden graven

Via de media, de nieuwsbrief en de website van gemeente Zaltbommel is duidelijk geworden dat wordt gezocht naar rechthebbenden van graven. Het gaat hier om graven waarvan de grafrust is verstreken en die daardoor, tenzij rechten verlengd worden, in aanmerking komen om te worden ‘geruimd’. Daarbij wordt herbegraven in een verzamelgraf op dezelfde begraafplaats.

Op de website van de gemeente Zaltbommel staat hierover het volgende “Ondanks grondig onderzoek hebben we geen contact met rechthebbenden of familieleden van een aantal overledenen gekregen.”

Dit brengt ons tot een aantal vragen:

  1. Op welke manieren is de afgelopen tijd gezocht naar rechthebbenden van de betreffende graven of naar familieleden van de overledenen?
  2. Is er bij de zoektocht naar rechthebbenden of familieleden gebruik gemaakt van de dorpsraden?
  3. Vindt het college de kwalificatie ‘grondig onderzoek’ passen bij de aanpak die is gekozen?

Toelichting: Als relatief jonge inwoner van Nederhemert is het voor mij al mogelijk om meerdere namen uit de lijst te koppelen aan een familie. Dat roept bij mij de vraag op of de gemeente wel voldoende heeft gedaan om rechthebbenden op te sporen. Het herbegraven is voor veel mensen een emotioneel proces. Dat moet met de grootste zorgvuldigheid gebeuren.

SGP                                Geert Bok