12 november 2015

Uitgelicht: Echt belangrijk - Bijbelse meditatie

Passage uit Algemene Beschouwingen over begroting 2016:

Voorzitter, leden van de raad, leden van het college en belangstellenden, wat is nu echt belangrijk?
Het ligt er maar aan wie je het vraagt. En in welke omstandigheden degene die je het vraagt zich bevindt. De één zegt gezond zijn, niets is belangrijker dan dat. Een ander genoeg om rond te komen. Veilig kunnen wonen. Een dak boven m'n hoofd.

Voorzitter, ik werd als SGP fractievoorzitter op mijn inleiding gebracht door een atheïstische professor uit België. Ik weet niet of dat nu zijn bedoeling was. Tijdens een interview werd hem gevraagd of God er kan zijn. Nee, was zijn antwoord. Ik kan het niet bewijzen, dus is hij er niet. Maar hij voegde daar aan toe, dat als God zou bestaan, dat wel iets is om rekening mee te houden. Sterker, niets zou belangrijker zijn dan dat. Als er een God is die bestaat en de wereld heeft gemaakt, dan zou dat voor hem het allerbelangrijkste zijn in het leven.

Dat gaf mij te denken. Hoewel er genoeg redelijke argumenten zijn voor het bestaan van God, hoeft dat voor mij niet bewezen te worden. Ik geloof dat het zo is. Dat gaat verder dan bewijzen. Net zoals het weten en ervaren dat er liefde is, een hogere standaard is dan het bestaan ervan ontkennen totdat liefde bewezen is.

Maar het geloven in het bestaan van God schept verplichtingen. God is dan het allerbelangrijkste wat er is of zou dat moeten zijn. Dat is de reden dat ik allereerst met Hem wil beginnen, in de SGP bijdrage die dit jaar de titel ‘Echt belangrijk’ draagt.
God zou voor iedereen hier in onze gemeente of waar dan ook het allerbelangrijkste moeten zijn. Het geloof in God en de genade die Hij geeft maakt pas echt gelukkig.