6 november 2014

Uitgelicht: Evaluatie grafrechten/ Onderhoud begraafplaatsen

Passage uit Algemene Beschouwingen over begroting 2015:

Evaluatie grafrechten

Voorzitter, bij de laatste algemene beschouwingen heeft de wethouder toegezegd de kosten van grafrechten te gaan evalueren. Ook het bestuursakkoord heeft een vage aanduiding in de juiste richting van deze lang door de SGP gekoesterde wens. Bij de voorjaarsnota heeft de wethouder aangegeven niet in het voorjaar 2014 te komen met de evaluatie, maar in het najaar. We vinden het als SGP echt een gemiste kans dat het college recent weer vertraging heeft gemeld.

In een periode van 5 maanden tussen voorjaarsnota en nu, loopt de evaluatie 3 maanden uit. Verbazingwekkend. Al jaren hameren wij als SGP op een evaluatie. Als er dan een toezegging komt, willen wij dat die nagekomen wordt.

Voorzitter, onder protest nemen wij kennis van het feit van het tweede uitstel van de evaluatie. Wij willen daar bij vermelden dat nog een keer uitstel voor ons echt onacceptabel is.

Onderhoud begraafplaatsen

Een ander onderdeel rondom begraven is het onderhoud van de begraafplaatsen. Het onderhoud van de begraafplaatsen wordt door onze burgers als onvoldoende ervaren. Het zou daarom een verkeerd signaal zijn om nu het budget groenvoorziening te verlagen met € 10.000,-. De verbeterslag door uitbreiding van toezicht en uitbesteding van werk, wat het college onderzoekt, moet eerst gerealiseerd zijn, voordat er budget wordt teruggenomen.

De SGP is het oneens met de voorgestelde verlaging en komen daarom met een amendement op dit punt.