9 november 2017

Uitgelicht: Goed wonen - Bijbelse meditatie

Passage uit Algemene Beschouwingen over begroting 2018:

Voorzitter u zult wellicht weten dat er elk jaar een editie van Elseviers weekblad verschijnt waarin de ‘beste gemeente’ wordt gezocht en gevonden. En weer stond Zaltbommel dit jaar niet in de top 10 of top 50. Wat de SGP betreft niet per definitie een probleem. Echt niet iedereen zou het liefst in de top 10 Rozendaal, Haren, Laren, Heemstede, Bloemendaal, Blaricum, Wassenaar, Oegstgeest, Gooise Meren of Bunnik willen wonen.

Het zoeken van een goede woonplaats is meer dan het volgen van een ranglijst. Anders had Zaltbommel nooit onlangs de 28.000e inwoner in kunnen schrijven. Je woont hier omdat je werk dichtbij is. Omdat je familie hier woont. Omdat je kerkelijk verbonden met een gemeente. Of omdat er historisch gezien een band is met deze gemeente. Of vanwege net dat ene mooie huis.

Maar wat is nu voor de SGP ‘goed wonen’, wat maakt nu voor ons zo ’n goede gemeente?

Dat is in ieder geval een gemeente waar de verhoudingen goed zijn. Zo u wilt voorzitter, waar ‘liefde’ is. Een liefde tot God en een liefde voor elkaar. Overigens: ook of misschien wel juist als SGP-ers lukt dat niet perfect, zo moeten we terugkijkend vaststellen.  Maar vanuit het Goddelijke liefde gebod hebben wij, zo vindt de SGP, naar een gemeente te kijken. Liefde bevorderen. Waar liefde woont gebiedt de Heere de zegen.

[..]

Voorzitter, ik begon mijn beschouwingen met ‘goed wonen’. Ik moet u zeggen dat het idee hiervoor werd aangereikt door een zogenaamde meditatie. In de protestantse kringen is het een goed gebruik om overdenkingen te maken n.a.v. gedeelten uit de Bijbel. Het betrof hier een bijdrage over ‘…welgelukzalig (een oude woord voor de overtreffende trap van gelukkig) zijn zij die in Uw huis wonen…’. Voor degene die dit na wil zoeken: Psalm 84:5.

De beste plek, Voorzitter, is niet Haren, Bloemendaal of Zaltbommel. De beste plek is Gods huis. In de Bijbel was dat heel letterlijk de fysieke tempel in Jeruzalem. Alles wat in de tempel is te vinden, valt er voor ons te vinden in Jezus Christus, als redder van zondaren. Zoals ik. Dat is naar mijn vaste overtuiging de enige weg die niet leidt naar ‘goed wonen’, maar de beste plaats die er te vinden is. Zoek Hem!