6 november 2014

Uitgelicht: Jeugdbrandweer en handhaving bij overlast

Passage uit Algemene Beschouwingen over begroting 2015:

Jeugdbrandweer

Er is veel te doen rondom het thema veiligheid. Waar er bij de ‘zachte sector’ een trend is van decentralisering, is het tegenovergestelde waar als het gaat over veiligheid. Van belang is dat Zaltbommel betrokken blijft en niet alles door een veiligheidsregio wordt bepaald. Eén van de elementen daarbij is het zorgen voor voldoende brandweervrijwilligers nu en in de toekomst.. Een aantal algemene beschouwingen geleden is er gesproken over het opzetten van een jeugdbrandweer. Tot op heden is daar geen vervolg aan gegeven.

De vraag is heel eenvoudig: Waarom heeft Zaltbommel nog steeds geen jeugdbrandweer?

Handhaving bij overlast

Voorzitter, we hebben in onze gemeente mensen die problemen ervaren door verkeersoverlast, overlast door laagvliegende vliegtuigen, stankoverlast en nog veel meer. Er is echter in onze gemeente een groep mensen die last heeft van iets anders. Daar horen we niet zoveel over. Het gaat hier om geluidsoverlast door evenementen. Uit de groei van het aantal klachten die ons bereiken, lijkt deze groep groeiende. Daarbij gaat het om mensen die zich ergeren aan met name de geluidsoverlast van muziek tijdens deze evenementen. Persoonlijk kan ik onderschrijven dat ritmisch gebonk van muziek soms tot ver na middernacht een grote ergernis is. Eerder dit jaar heeft de SGP vragen gesteld aan het college hierover. Voorzitter, dank voor de heldere beantwoording.

Deze beantwoording roept echter ook politieke vervolgvragen op. Voor ons zijn deze belangrijk genoeg om ze hier te stellen:

  1. Het college stelt in de beantwoording van de vragen dat van omwonenden wordt gevraagd dat zij ‘begrip hebben voor overlast’. Dit vindt de SGP de wereld op zijn kop. Iets is volgens de regels of het is niet zo. De vraag is: waarom wil het college inzetten op begrip en zich niet houden aan wat is vastgelegd in het evenementenbeleid?
  2. Bij zgn. ‘inbreidlokaties’ of IPW verzoeken is het gebruikelijk actief omwonenden om een mening te vragen. Is het college bereid dezelfde werkwijze te hanteren als het gaat om de vergunningsaanvragen voor evenementen, waarbij versterkte muziek ten gehore wordt gebracht?

Buiten onze vragen om, komen we met een amendement om handhaving rondom geluidsoverlast bij evenementen uit te breiden.