12 november 2015

Uitgelicht: Lastenverlichting

Passage uit Algemene Beschouwingen over begroting 2016:

Voorzitter, de beste hulp om te bepalen wat belangrijk is in een gemeente, is vaak een crisis. Hoe vervelend het ook is om het als gemeente met minder geld te moeten doen, het vraagt wel keuzes. Als SGP vinden we het mooi om te zien dat een kleinere overheid dan toch wel kan. Het aantal ambtenaren in Nederland is de afgelopen jaren fors afgenomen. Ook Zaltbommel heeft hierin meegedaan. De oproep van de SGP is om deze ontwikkeling vast te houden.

Economische vooruitzichten zijn niet slecht, maar wel onzeker. Maar zelfs al zouden alle lichten op groen staan, dan nog moet die kleine overheid doel op zich blijven. Als de ingezette ambtelijke samenwerking dit in de weg staat, hoort u ons weer.

Voorzitter, ik zei het al. Economisch gaat het weer wat beter in Nederland. Wat de SGP betreft, blijft waakzaamheid geboden. Maar al te vaak zet een overheid juist een rem op economisch herstel door vergroting van de lastendruk. Dus houden we dan de komende jaren geld over, dan gaat dat wat de SGP betreft niet in prestigeprojecten zitten.

Zet in op lastenverlichting. Vooral op het gebied van bouwleges zit onze gemeente erg hoog. Qua OZB behoren we ook zeker niet tot de goedkoopste gemeenten. En de kosten van lijkbezorging kunnen wat de SGP betreft niet laag genoeg zijn.
De oproep is simpel, bij voldoende saldo worden wat de SGP betreft:
- De kosten van de lijkbezorging verder verlaagd, terwijl het onderhoudsniveau van begraafplaatsen en gebouwen daarop stijgt
- De kosten voor een bouwvergunning lager
- De stijging van de OZB stopgezet, we willen dan niet langer verhogen met het inflatie percentage