6 november 2014

Uitgelicht: Rust - Bijbelse meditatie

Passage uit Algemene Beschouwingen over begroting 2015:

Voorzitter, leden van de raad, leden van het college en belangstellenden, het valt voor mij niet mee om stil te zijn of te zitten. Het is een natuurlijke afwijking zeg maar. Toch lukt het soms wel.

Op één van de mooie zaterdagen in oktober was ik buiten in de tuin aan het werk. Kinderen weg, u kent het wellicht. Op dat moment schoot mij te binnen welk thema ik aan deze beschouwingen mee wil geven: Rust.

Voorzitter, rust geeft ruimte voor reflectie. Voor terugblikken en vooruitkijken. Voor uitrusten en kracht opdoen voor het werk wat komt. Zo willen we ook vandaag, als SGP, onze beschouwingen vormgeven.

De verkiezingen en de hectische tijd die dit voor partijen meebrengt, liggen achter ons. Voor Zaltbommelse begrippen weer een politieke aardverschuiving. Geheel gelijk aan de landelijke trend een lokale partij die zich de grootste mag noemen. Ondanks verschuivingen kon het zittende college op een meerderheid rekenen. Dit en andere redenen leidden ertoe dat de SGP geen bijdrage levert aan het dagelijks bestuur van onze gemeente. Toch was er al snel sprake van rust daarover binnen onze fractie. We zijn de meest ervaren oppositiepartij van de gemeente Zaltbommel in zijn huidige omvang. We gaan door waar we gebleven zijn. Het bedrijven van Bijbels genormeerde politiek. Vanuit de vaste overtuiging dat dit de enige manier is om een juiste koers uit te zetten voor onze gemeente.

Voorzitter, wat is een beter voorbeeld van rust dan de Zondagsrust. Een dag van afzondering, door God ingesteld. Tot eer van Hem, maar ook tot nut van mensen. Wij geloven er heilig in dat rust op zondag ten goede komt van iedereen. We lopen niet vooruit op het debat over de winkeltijdenwet wat voor volgende week gepland staat. Maar de inzet van veel fracties tijdens de carrousel stelt ons niet zo gerust. De zondag wordt van rustdag, een dag van commercie. Een verkeerde ontwikkeling, zo vindt de SGP.

[..]

Voorzitter, aan het einde van deze beschouwingen heb ik de behoefte om terug te keren naar het begin van mijn betoog: rust.

In een tijd waarin we vlak na viering van vriendschap tussen Nederland en Rusland sancties aan Rusland opleggen. In een tijd waarin Nederland vanwege een plotseling oprukkend Moslim Kalifaat deelneemt aan een oorlog. Voorzitter, in een tijd als deze is er behoefte aan een fundament. Iets waar we rust in kunnen vinden.

Het zal geen verrassing zijn dat we dit als SGP-ers vinden in de Bijbel. Ik wil u kort meenemen in een paar woorden daaruit. Dan gaat het om de geschiedenis van een man met de naam Elia. Hij was een profeet van God. Op het moment waar ik het over heb zit hij diep in de put, men wil hem vermoorden. Dan komt God tot hem. Hij komt niet door een storm of in een aardbeving of in het onweer. Maar in het suizen van een zachte stilte schenkt hij Elia rust. Een les voor ons. God wordt in stilte gevonden.

“Onrustig is het hart, totdat het rust vindt in U”. Dat is een bekende uitspraak van Augustinus. Of zoals Jezus het zegt: “Komt tot Mij, allen die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven.” Dat is, voorzitter, de echte rust. Die rust, wens ik u, onze gemeenteraad, college, ambtelijke organisatie en al onze inwoners van harte toe.