12 mei 2018

Verkeersveiligheid en parkeren

Passages uit Bestuursakkoord 2018-2022

Verkeersveiligheid
We willen meer aandacht voor verkeersveiligheidsproblemen. Hiervoor maken we een gemeente breed programma. Bij het aanleggen van nieuwe straten en wijken blijft verkeersveiligheid een belangrijk onderdeel. In de gemeente Zaltbommel vinden relatief meer verkeersongevallen plaats dan in de rest van Nederland.  We willen dat het aantal verkeersongevallen fors vermindert.

 

Verlichting op vrij liggende fietspaden
Vanwege de veiligheid willen de verlichting op vrij liggende fietspaden verbeteren zoals bijvoorbeeld bij het fietspad tussen Zaltbommel en Gameren. We komen daarom met een aangepast beleid hiervoor.

 

Ontmoedigen doorgaand vrachtverkeer in de kernen
Vrachtverkeer in de kernen veroorzaakt vaak overlast. We gaan dit zoveel als mogelijk ontmoedigen zonder de belangen van ondernemers uit het oog te verliezen.

 

Integrale oplossing parkeer- en verkeerssituatie binnenstad Zaltbommel
De verkeers- en parkeersituatie in en rond de binnenstad vraagt om een integrale oplossing, waarbij ook de realisatie van de buitenstad wordt betrokken. Op basis van een goede analyse willen wij de bestaande situatie in kaart brengen en oplossingen realiseren. Deze oplossingen zullen uitsluitend plaatsvinden in goede onderlinge samenhang en na overleg met inwoners en bedrijven. De gemeente gaat in ieder geval aan de slag met extra parkeerfaciliteiten ten behoeve van het cultuurcluster in de zuidrand van de binnenstad. Ook gebruiken we de resultaten van een proef met een blauwe zone om de effecten hiervan te concretiseren. We bekijken hierbij de mogelijke potentie van het benutten van de parkeercapaciteit in het stationsgebied, bij de Rotterdamse Bol en de Havendijk. Met name het onderscheid tussen kort en lang parkeren in de binnenstad verdient in het toekomstig beleid extra aandacht. Hetzelfde geldt voor het aanwijzen van parkeerplaatsen voor uitsluitend vergunninghouders.

 

Parkeren werkbusjes en kleine vrachtwagens in woonwijken
Op het gebied van parkeren blijkt gemeente breed behoefte te bestaan aan een nadere regulering van het parkeren van werkbusjes en kleine vrachtwagens in de woonwijken. De gemeente brengt dit verder in beeld om te beoordelen of maatregelen gewenst en mogelijk zijn