13 november 2014

Verordening Winkeltijden Zaltbommel 2014

Gemeenteraad 13-11-2014

De SGP is tegen openstelling van winkels op zondag. Daarvoor noemde fractievoorzitter Geert Bok  vier redenen. 

1. Als belangrijkste reden is de SGP tegen winkelopenstelling op zondag, omdat de zondag door God gegeven is als rustdag, om te rusten van ons dagelijks werk, en ook dat deze dag is tot de eer van God. Deze dag dient gebruikt te worden om God te dienen. 

2. Uit sociaal oogpunt. Mensen hebben een dag van rust nodig. 

3. Ook is het goed voor kleine winkels die bemenst worden door één persoon, vaak de eigenaar. Deze komen op achterstand, doordat ook deze winkelier zijn rustdag niet wil opgeven en ook nodig heeft. Hierdoor ontstaat wel een ongelijkheid t.o.v. het grootwinkelbedrijf. Dit werkt concurrentievervalsing in de hand. 

4. Om de positie van werknemers. In de gemeente Zaltbommel zijn veel werknemers , die om religieuze redenen geen zondagsarbeid willen verrichten. Zij komen nu op achterstand, als het gaat om het vinden van werk.

De SGP heeft samen met de CU een amendement ingediend om te komen tot “nul” koopzondagen. De toelichting was een samenvatting van bovenstaande inbreng. Het amendement werd door geen enkele andere partij gesteund, dan alleen door de indieners.

Wij vinden het verdrietig dat buiten de CU en de SGP er geen steun was om onze gemeente koopzondagvrij te maken.

Hieronder de complete bijdrage van de SGP tijdens het debat:  Bijdrage SGP winkeltijdenwet.pdf