10 december 2015

Visie Binnenstad met o.a. parkeerbeleid

Gemeenteraad 10-12-2015

De visie binnenstad is als opinienota aan de orde geweest in de raadsvergadering van 10 december 2015. Het college komt terug met een uitvoeringsprogramma.

De SGP heeft aan het college hiervoor meegegeven: 

1. Geen autovrije binnenstad, en dat vinden we niet alleen maar omdat de winkeliers die mening zijn toegedaan.  Maar ook woont het grootste gedeelte van de inwoners van onze gemeente  niet in Zaltbommel. Die willen we ook graag blijven bedienen. Als laatste argument werd aangevoerd: We hebben we een motie kort gratis parkeren aangenomen. Dan moeten we dit niet gaan bederven door een gedeelte van de binnenstad af te gaan sluiten voor auto 's.

2. Parkeerplaats bij de Havendijk weghalen is een slecht idee. Dit voorziet ten eerste in een behoefte en is ten tweede gebruikt als dekking voor het kort gratis parkeren in de binnenstad.

3. Nieuwe entree 's. Kan wat zijn. Maar het moet wel een beetje betaalbaar blijven. Bij het idee om een nieuwe Bossche Poort te gaan bouwen, komen niet de beste herinneringen boven.

4. Het behouden van de Torentuin klinkt mooi en aantrekkelijk. We kunnen dit als SGP echter alleen goed beoordelen als we de financiële consequenties kennen.

5. Als SGP hadden we tegen de adviesnota gestemd als deze zou zijn voorgelegd. Een aantal redenen heb ik al gegeven waarom we dat zouden hebben gedaan. De voornaamste is echter dat daarin een uitspraak wordt gevraagd zonder de financiële consequenties te kennen.

Naar aanleiding van onze bovenstaande opmerkingen heeft de SGP dan ook een motie om de markt autovrij te maken niet ondersteund.