18 februari 2015

Werkbezoek SGP Gelderland aan SGP Zaltbommel

Werkbezoek van 18-02-2015

Bommelse glastuinbouw wil kansen en Brakels landschap bedreigd

Afgelopen woensdag maakten de SGP-kandidaten voor de Gelderse Staten een tour door de Bommelerwaard. In Zaltbommel werd nagedacht over de toekomst van de glastuinbouw, die kansen wil. Vervolgens stond de hoge waterstand van de Waal bij Brakel op de agenda. In plaats van dijkverlegging blijkt er een goedkoper en beter plan te zijn!

Glastuinbouw wil kansen
In de kantine van een chrysantenkweker in Zuilichem kregen de kandidaten uitleg over de positie van de glastuinbouw. Deze sector is de afgelopen decennia door investeringen vooruitgekomen. Zij levert al tientallen jaren een belangrijke bijdrage aan de lokale economie. Om levensvatbaar te blijven, heeft de glastuinbouw letterlijk en figuurlijk ruimte nodig in de gemeente Zaltbommel. Tuinders hebben behoefte aan duidelijkheid. Waar mogen zij ontwikkelen en wanneer?

SGP Zaltbommel heeft zich samen met de Gelderse SGP altijd sterk gemaakt voor de glastuinbouw, maar ook voor de andere inwoners van de gemeente. Bedrijven moeten worden gevestigd op plaatsen waar dit past. Oud glas in dorpen opruimen en op andere plaatsen nieuw bouwen. Ontwikkeling van glastuinbouwgebieden moet integraal worden bezien. Als infrastructuur onvoldoende aanwezig is, moet deze op niveau worden gebracht.

De Provincie Gelderland is belangrijk in het proces van herstructurering wat de SGP betreft terecht. De Bommelse glastuinbouw verdient ruimte!

Alternatief voor desastreuze dijkverlegging
De dijk aan de Waal bij Brakel moet verlegd worden. Zo luidt althans het plan, dat nodig is om het hoogwaterpeil van de rivier te verlagen. Een dijkverlegging is echter desastreus: velen moeten verhuizen en cultuurhistorie gaat verloren.

Inwoners hebben een alternatief plan bedacht en laten doorrekenen door Royal HaskoningDHV. Dit plan bevat rivierverruimende maatregelen door buitendijkse ingrepen, zonder de dijk te verleggen. Bovendien is het tientallen miljoenen goedkoper. Gelukkig wordt dit alternatief nu officieel meegenomen.

Kandidaat-gedeputeerde Breunis van de Weerd (SGP) heeft voldoende vertrouwen in dit alternatief om het serieus te onderzoeken.

Gemeentelijke herindeling opleggen?
’s Avonds belegde SGP Gelderland een verkiezingsavond in Kesteren, met het oog op de provinciale verkiezingen en waterschapsverkiezingen op 18 maart D.V.

Provinciale lijsttrekker Klaas Ruitenberg vertelde over de grote merkbare invloed van de provincie in het dagelijkse leven. Tijdens het debat kwamen de perikelen over herindeling (commissie De Graaf) naar voren. Wordt herindeling van bovenaf opgelegd? Wat Ruitenberg betreft niet: herindeling prima, maar alleen van onderop!

Veiligheid of natuur?
Goos den Hartog, SGP-lijsttrekker voor het waterschap Rivierenland, toonde overtuigend het grote belang aan van goed waterbeheer. Als dit niet goed is geregeld, komen straten blank te staan. Daarvoor is samenwerking met de gemeente erg belangrijk. Breunis van de Weerd, kandidaat-gedeputeerde voor de SGP, gaf aan dat veiligheid en natuur goed afgewogen moeten worden in het waterbeleid. Veiligheid voorop! “Een algemene regel kan niet gegeven worden, omdat de situatie te complex is,” aldus Van de Weerd.

SGP-lijsttrekker voor de Eerste Kamer Peter Schalk keek terug op de afgelopen jaren, waarin het SGP-Kamerlid geregeld een sleutelpositie bezat. Overigens mag de SGP niet tegen elke prijs samenwerken met het Kabinet – er zijn principiële grenzen voor de Kamerleden!