HomeNieuwsPrestatieovereenkomst Stichting Podiumkunst Zaltbommel

Prestatieovereenkomst Stichting Podiumkunst Zaltbommel

Publicatiedatum: 2 jul. 2015

Gemeenteraad 2-07-2015:

De meerderheid van de raad (de SGP was het daar niet mee eens) vond in een debat van 2013 over de Poorterij dat er vertrouwen was in de continuïteit. De nieuwe situatie zou een einde maken aan oncontroleerbaarheid van subsidiegelden. De Poorterij zou meer gaan inzetten op film, daar lagen kansen. De vinger aan de pols.

De enige reden dat het college een nieuwe prestatie overeen komst wil sluiten in 2015  is een faillissement. Dat ook nog eens uit de lucht kwam vallen, zelfs voor het college. Waar is de controleerbaarheid? Vanwaar het vertrouwen?

De SGP is tegenstander van subsidiëring van theater de Poorterij. Dat heeft zeker een principiële component. Maar er is meer. De SGP vind het vertrouwen dat de andere partijen uitspreken onbegrijpelijk. Structureel is er niets veranderd wat een nieuw debacle gaat voorkomen. Sterker, als gemeenteraad kunnen we vrijwel niet sturen als een nieuwe partij hetzelfde dreigt te gaan overkomen.

De totale subsidie is lager als een aantal jaren geleden, zeker. Toch kostte elke bezoeker per voorstelling in 2014 nog steeds ruim € 17 gemeenschapsgeld!
Stop met subsidies voor theatervoorstellingen. Ze trekken veelal amper nog bezoekers, zo blijkt uit de cijfers van vorig jaar.

Is de SGP dan voor sluiting van het Poorterij complex? Dat niet. Vorm het om tot een gemeenschapshuis. Daarbij begrijpt de SGP dat een pand als De Poorterij meer kost dan dorpshuis Den Ham in Zuilichem of Gambora in Gameren. 

Alles overziende maakt dat de SGP een apert tegenstander is van de “Prestatieovereenkomst met de Stichting Podiumkunst Zaltbommel”.

De SGP heeft dan ook tegen de prestatieovereenkomst gestemd.