HomeNieuwsWinkeltijdenverordening Zaltbommel

Winkeltijdenverordening Zaltbommel

Publicatiedatum: 7 mei 2019

Gemeenteraad 25-04-19

Een zeer aangelegen punt voor de SGP tijdens deze gemeenteraadsvergadering was het vaststellen van de nieuwe winkeltijden verordening.

In de verordening van 2014 werd, naast de 8 gezamenlijke vastgestelde zondagen, de mogelijkheid geboden aan winkels die levensmiddelen verkopen om alle zondagen open te zijn. Geen van de supermarkten heeft gebruik gemaakt van deze mogelijkheid, maar openstelling op zondag was desalniettemin wel een reëel scenario onder de verordening van 2014.

Met de coalitieonderhandelingen heeft de SGP zich met de CU sterk gemaakt voor inperking van de zondagsopenstelling van winkels, en dus van de geldende winkeltijdenverordening. ZVV en VVD wilden juist uitbreiding van de mogelijkheden.

Overeengekomen is een kleine inperking van de bestaande mogelijkheden om op zondag open te gaan voor supermarkten. Dit is niet meer toegestaan in de hele gemeente Zaltbommel. Ook is een beperking op openingstijden aangebracht. Openstelling van de supermarkten mag:

· Alleen in de kern Zaltbommel (was eerst heel de gemeente)

· Alleen van 13:00 uur tot 17:00 uur (was eerst heel de dag)

· Geen aan- / of afvoer op zondag (was eerst geen voorwaarde)

De oppositie probeerde wel om een wig in de coalitie te drijven, maar de ZVV en de VVD hielden vast aan de afspraak, zodat de gehele coalitie voor de nieuwe verordening stemde. Samen met het CDA goed voor 14 stemmen, zodat een ruime meerderheid vóór was.

De SGP was en blijft voorstander van de nul-optie, maar stemde in met deze nieuwe verordening omdat het een inperking is van de huidige winkeltijdenverordening.