8 juli 2021

Perspectiefnota 2022

Perspectiefnota 2022

Perspectiefnota 2021 – Algemene Politieke Beschouwingen 2020 – In vertrouwde handen

Inleiding

Geloven dat een ander eerlijk is of dat iets goed zal gaan. Zich verlaten op. Het geloof dat je op iemand kunt rekenen. Het geloof in de betrouwbaarheid van een persoon. Rekenen op.  Voorzitter, dit gaat over vertrouwen.

Het is hier vast niemand ontgaan. In de landelijke politiek is veel te doen over zgn. ‘macht en tegenmacht’. Meer openbaarheid moet daarin een sleutelrol vervullen. In de visie van de SGP draait het om vertrouwen. Niet om een macht en daar dan een tegenmacht tegenover te plaatsen. Of om alles wat we in vertrouwen met elkaar delen op straat te gooien. Het past een regering en een parlement niet om vanuit een tegenstelling te werken. Het vertrouwensbeginsel is niet voor niets een beginsel van behoorlijk bestuur. En de vertrouwensregel staat niet op papier. Toch is deze bepalend voor de vertrouwensband tussen raad en college. De SGP-fractie hecht daaraan.

Voorzitter, wat beschouwende woorden. Onder de titel ‘In vertrouwde handen’.  Dat doe ik aan de hand van een zevental onderwerpen.

1. Vaste koers

Het gaat de goede richting op. Woorden die u wellicht niet vaak van een SGP-er hoort. Maar ze zijn wel waar. God bestuurt ons leven. Er gebeurt niets buiten Zijn wil. Hij leidt de geschiedenis, totdat Hij terugkomt. Het is goed om te midden van de hectiek te beseffen dat Jezus Christus, Gods Zoon, aan het kruis de overwinning al heeft behaald. Dat hoeven wij als SGP niet nog eens over te doen.

2. Vertrouwd geluid

Ooit kreeg ik eens het verwijt niet zo verrassend te zijn in mijn standpunten. Dat vinden we als SGP helemaal niet erg. Van ons mag u geen radicale wijzigingen verwachten op de punten die we al jaren voorstaan. Geen blindelings volgen van luidruchtig verkondigde meningen door vaak marginale gedeeltes van de bevolking. Overigens niet zelden geventileerd vanuit een persoonlijk belang. Wel vasthoudendheid op de punten die ertoe doen. Een schone en veilige gemeente Zaltbommel.  Voldoende gevarieerd werk. Duurzaam bouwen van woningen in alle kernen met een juiste balans. Dat alles in een omgeving met voldoende en goed onderhouden groen. In goed en veilig bereikbare dorpen en stad.

3. Ermee vertrouwd maken

Die vertrouwde handen hebben ook iets in zich van het ‘vertrouwd maken met’. Zeggen wat je doet en doen wat je zegt. De SGP wil uitdragen waarom keuzes gemaakt worden. Direct gegrond op wat de Bijbel zegt. Of omdat we op basis van een verantwoordelijk iets vinden. En handelen zoals we beloofd hebben. In het besef mensen met gebreken en onvolkomenheden te zijn.

4. Aannemelijk

Dingen die te mooi zijn om waar te zijn, zijn dat vaak ook. De SGP wil staan voor aannemelijke plannen met een deugdelijke financiële onderbouwing. Geef alleen hoop als een plan kansen heeft. Een vroeg nee is beter dan een late teleurstelling. Niet alles kan.

5. Stellig

Over bepaalde onderwerpen kunnen we als SGP stellig zijn. U mag van ons een duidelijke lijn verwachten. Over herindeling. Doen we gewoon niet. Als het gaat over arbeidsmigranten. We gaan alleen nog maar huisvesten voor de behoefte van onze eigen gemeente. We gaan voor zondagsrust. We blijven een gemeente met aantrekkingskracht op toeristen die rust zoeken. We jagen geen boeren en tuinders onze gemeente uit.

6. Vertrouwen wekken

‘Wie zijn die mensen’ vroeg minister Kaag zich af over mensen die een bepaalde partij stemmen die serieus begon maar zich inmiddels steeds verder naar de marge manoeuvreert. Het onbegrip voor afwijkende standpunten neemt af. Mensen met terechte zorgen over het volbouwen met windmolens worden afgedaan als ‘klimaatontkenners’. Net alsof dat bestaat trouwens. En ‘klimaatdrammer’ wordt gezien als een eretitel. Zogenaamde tolerante partijen gaan zich ineens intolerant tonen als een afwijkende mening naar voren wordt gebracht. Of zelfs als je die afwijkende mening alleen maar bent toegedaan. Maar dát wekt geen vertrouwen. Er is behoefte aan partijen die mensen een stem geven. Zonder los te komen van de waarden waar ze voor staan. Dat is de waar de SGP voor staat. Vanuit een gedegen basis opkomen voor mensen met een eigen mening.

7. Trouw

Er is er maar Eén die echt trouw is. En dat is God. In de Bijbel wordt ons het teken van die trouw gemeld. De regenboog. Dat is hoe God ons wil laten weten dat Hij er is. Weet wat wij doen. Dat Hij dezelfde God is die Hij was toen de regenboog werd ingesteld. En dat Hij dezelfde God van de Bijbel blijft. Daarom sta ik hier nog. En zijn wij er nog. Dankzij Zijn trouw.

Voorzitter, ik wil terugblikken op de achterliggende periode, waarin de SGP deelneemt aan de coalitie. Daarin is op basis van vertrouwen veel bereikt. Afspraak is afspraak. En dan zie je dat er veel mogelijk is. Met het beleid huisvesting arbeidsmigranten loopt Zaltbommel voorop in Nederland. Bouwen in Bruchem leek lang onmogelijk, maar door eensgezindheid wordt nu eindelijk de procedure doorlopen. Recent hebben we de volgende stap gezet in de realisatie van de buitenstad. Eindelijk worden plannen rondom de Bossche Poort concreet. En dan verwacht ik dat we dit jaar de eerste besluiten kunnen nemen m.b.t. woningbouw in Brakel. Het bestemmingsplan Nederhemert ‘Meander’ wordt vastgesteld. Trouwens even persoonlijk: ik vind de Meander echt geen naam. In de volksmond is dit het ‘Bovenend’. Die naam had het plan eerder al en krijgt die wat mij betreft gewoon terug. IJsbaan Brakel opgelost. We werken gezamenlijk aan een betere opkomsttijd van de ambulance. We liggen al Zaltbommel op koers met een omgevingsvisie. De woonvisie is zojuist vastgesteld. Voorzitter, de tijd ontbreekt me om alles te noemen. Met steekwoorden: Beersteeg West. American Roadhouse. Maas-Waalweg… ik stop ermee ook.

De perspectiefnota is een resultante van het gevoerde beleid van de afgelopen jaren. Dat betekent een keurig begrotingssaldo. En daar wil ik het college graag voor complimenteren. De SGP schaart zicht achter de voorstellen die in de perspectiefnota gedaan worden.

Een apart hoofdstuk is ingeruimd voor de toekomstige investeringen. Een soort lijstje met Pro Memorieposten. We besluiten nog niet, maar moeten wel weten dat ze eraan komen. De verleiding bestaat dan om die in een rijtje te gaan benoemen. Ik wil het iets algemener aanpakken.

Bevordering van voldoende woongelegenheid is voorwerp van zorg der overheid. Artikel 22 lid 2. van de grondwet. In normaal Hollands ‘genoeg huizen voor ons allemaal’. Wellicht aardig als Vereniging Eigen Huis de Nederlandse staat voor de rechter daagt om dit af te dwingen. Wat Urgenda kan met artikel 21 moet Vereniging Eigen Huis toch lukken met artikel 22 lid 2? Maar goed. Genoeg woningen dus. Dat zeggen we al langer. Gestaag doorbouwen. Ook in een tijd waarin er minder behoefte is aan woningen, zoals een aantal jaren geleden. We zijn dan ook zeker voorstander van woningbouw in Brakel. Ook al kost dit een stevige zak belastinggeld. Zaltbommel behoort landelijk al tot de top 20 van gemeenten met relatief de meeste woningbouw. Maar ook de komende jaren blijft voldoende woningen bouwen topprioriteit wat de SGP betreft.

Het onderwijs is een voorwerp van de aanhoudende zorg van de regering. Artikel 23 lid 1. van de grondwet. De gemeente heeft slechts een beperkte maar belangrijke rol. Thuisonderwijs in Corona tijd was en bleef behelpen. De SGP vindt het daarom heel belangrijk dat er goede schoolgebouwen zijn en blijven. We hebben als Zaltbommel daarin een naam hoog te houden. Na wonen is dit voor ons de prio 2.

Als derde prio wil ik voorzieningen noemen. De ChristenUnie had het bij een recente bijeenkomst over de omgevingsvisie over een drie traps raket als het gaat om voorzieningen:

1. In de dorpen
2. In de periferie
3. In de stad

Ik vind dat mooi verwoord. De SGP sluit zich daar graag bij aan. We zullen ons er de komende jaren DV hard voor maken om dit voor elkaar te krijgen. Brakel MfA is dan een concreet voorbeeld. Hoewel het proces vanuit de gemeente beter had gekund. Duidelijke kaders vooraf hadden de kosten beperkt. De SGP wil ervoor waken dat er ruimte blijft. Voor die nieuwe school in Nederhemert. Om de zorgappartementen in Poederoijen te realiseren. Of omdat Aalst een goed idee heeft voor een Perspectiefnota 2021 – Algemene Politieke Beschouwingen 2020 – In vertrouwde handen dorpsplein en Gameren vraagt om een betere ontsluiting. En er komt de komende jaren vast nog wel een verzoek uit Nieuwaal. Of Kerkwijk. Of Bruchem. Of Zuilichem natuurlijk. De SGP wil voorzieningen in alle kernen niet in alleen in Brakel en Zaltbommel.

Voorzitter ik rond af. Ik ben begonnen met een aantal definities van ‘vertrouwen’. Het mooiste van die definities over vertrouwen is die uitgaat van de ander. Ik herhaal mijn eerste zin ‘geloven dat een ANDER eerlijk is’. Dat lijkt mij een mooi uitgangspunt. Niet ik ben te vertrouwen, maar ik heb vertrouwen in een ander. Dat die eerlijk is. Dat hij of zij het goede voor onze gemeente zoekt.

En de SGP? Ik hoop dat die het vertrouwen waard is. Dat er gesproken wordt in wijsheid. Dat er gehandeld wordt zoals er gesproken wordt. Daar hebben we elkaar voor nodig. Daar heb ik u voor nodig. Daar heb ik God voor nodig. En ik geloof dat u Hem ook nodig hebt. Daarom wens ik u, het college en de ambtelijke organisatie Gods zegen toe bij het werk voor onze gemeente. Pas dan zullen we kunnen zeggen ‘in vertrouwen’. Het gaat om Zijn vertrouwde handen.