15 juni 2023

Raadsvergadering 15-06-2023

Het lijkt een lange ‘raad’ te worden met 29 agendapunten. Uiteindelijk valt het toch niet tegen. Naast enkele specifieke onderwerpen van onze eigen gemeente, staan er veel punten op de agenda die gaan over de jaarrekeningen (2022) en de begrotingen (2024) van de Gemeenschappelijke Regelingen. Gelukkig kunnen de meeste hiervan als hamerstuk worden aangenomen.

De SGP doet bij het agenda punt ‘Regionale samenwerking / Gemeenschappelijke Regelingen’ een oproep aan de leden van het College die zitting hebben in het bestuur van een Gemeenschappelijke Regeling. In het najaar worden de kadernota’s opgesteld die de basis vormen voor de begroting van de daarop volgende jaren. De SGP heeft geconstateerd dat de kosten van de Gemeenschappelijke Regelingen voor het jaar 2024 fors stijgen. We vragen daarom terughoudendheid bij nieuwe (vaak kostbare) initiatieven. Maar ook om alert te zijn op de kosten van de huidige werkzaamheden en de
overheadkosten. Als gemeente Zaltbommel hebben we zelf ook ambities en die kunnen we alleen waarmaken als er voldoende middelen beschikbaar zijn.

Bij behandeling van de begroting van de Avri zijn er verschillende partijen die diverse vragen stellen aan het College. Ook de SGP, zij vraagt naar de forse stijging van de overheadkosten. Er zou recent een analyse die opgesteld zijn over de kosten voor de bedrijfsvoering en de overhead. ‘Kan deze met
ons gedeeld worden?’ is onze vraag. Daarnaast doen we het voorstel om de Avri op korte termijn uit te nodigen om de gemeenteraad bij te praten over dit en andere onderwerpen die er op dit moment spelen.

Als laatste voeren we ook het woord bij de begroting van de GGD. We geven daarbij aan dat bij al het goede van de GGD we moeten oppassen dat de GGD niet teveel invloed krijgt op het privé terrein van de inwoners. Het kan niet zo zijn, dat als inwoners niet voldoen aan de norm van de GGD zij dan direct een sticker opgeplakt krijgen. De SGP vindt dat onze inwoners hun eigen verantwoordelijkheid hebben op dit gebied. De overheid heeft de taak onze inwoners goed te informeren, waarna zij zelf hun keuze moeten maken. Voor degene die echt hulp nodig hebben, blijft inderdaad de overheid ‘een schild der zwakken’.