20 april 2023

Raadsvergadering 20-04-2023

Installatie nieuw raadslid
In de vergadering van 20 april 2023 werd een nieuw raadslid geïnstalleerd. Mw. E. Smulders (D66) heeft de vorige raadsvergadering afscheid genomen vanwege haar benoeming als lid van de Provinciale staten. Dhr. J. Drijvers is in haar plaats benoemd. Wij feliciteren hem met zijn benoeming.

Integraal veiligheidsplan
Een van de bespreekstukken was het Integraal Veiligheidsplan (IVP) 2023-2026 is vastgesteld. Het IVP is een regionaal plan wat opgesteld wordt door de regiogemeenten, politie en openbaar ministerie. Dit plan beschrijft de prioriteiten op het gebied van veiligheid voor de periode 2023-2026.
Gezamenlijk zijn de eerdergenoemde partijen gekomen tot vier hoofdonderwerpen. Dit zijn de prioriteiten. Dat betekent niet dat er verder niets gebeurd, maar deze vier krijgen extra aandacht. De vier prioriteiten zijn:
- Zorg en veiligheid
- Jeugd
- Drugs
- Digitale veiligheid
In deel A van dit plan zijn deze vier onderwerpen zijn op hoofdlijnen beschreven voor de regio In het tweede deel worden deze vier onderwerpen toegepast voor de gemeente Zaltbommel. In het plan staan o.a. de volgende praktische toepassingen: zichtbaarheid politie en BOA, door extra BOA capaciteit, de nadruk op de jaarwisseling en het opstellen van een plan van aanpak rond mensenhandel.
Dit plan is de kapstok voor alle uitvoeringsplannen die op basis hiervan geschreven gaan worden. Daarom moet deze eerst vastgesteld worden.
Na de bespreking is dit plan unaniem goedgekeurd.


Tariefstelling Bergse Maasveren
Het tweede bespreekstuk ging over de tarieven voor de Bergse Maasveren, waaronder het veer Bern-Herpt. Al sinds de eerste vaart zijn deze veren gratis. In de huidige tijd is dat niet vol te houden. Daarom komt nu de stichting Bergse Maasveren met het voorstel om tarieven in te stellen. Als betrokken gemeente geven wij onze mening hierop, dat noemen we een zienswijze. In het voorstel
van het bestuur van de stichting staat dat de auto’s en de vrachtauto’s moeten gaan betalen voor de overtocht. De fietsers, wandelaars en het agrarisch verkeer blijven voorlopig gratis. Als SGP willen we nadrukkelijk de optie open houden dat toeristische fietsers ook gaan betalen voor de overtochten als
dit nodig is. De gebruiker betaald. Het lokale fietsverkeer (vooral scholieren) en het landbouwverkeer moeten voor nu gratis kunnen overvaren.
We waren niet de enige partij die de toeristische fietsers ook willen laten betalen, dus misschien komt dat nog in de toekomst. Dat zullen we goed in de gaten blijven houden, want anders gaat het onze gemeente geld kosten.